Uskumatu! Merkel võttis konkurent Schulzil pea maha. Foto: AP / Scanpix
Maailm
10. veebruar 2017, 04:00

Uskumatu! Merkel võttis konkurent Schulzil pea maha (2)

Prantsuse satiirileht Charlie Hebdo ilmub alates eelmise aasta detsembri algusest ka saksa keeles. Kui avanumbris kujutati Saksamaa liidukantslerit Angela Merkelit alasti Euroopa Liidu lipul tantsimas, siis eile ilmunud numbris mindi sakslaste huumorimeele testimisel veelgi kaugemale.

Täpsemalt näeb selle esiküljel karikatuuri, mis kujutab Angela Merkelit, kelle ülestõstetud vasakus käes on suur verine nuga ja paremas tema peamise konkurendi, sotsiaaldemokraatide liidukantslerikandidaadi Martin Schulzi mahalõigatud pea.

Pilapildi autor on karikaturist Coco (kodanikunimega Corinne Rey), kes elas 2015. jaanauris Pariisis Charles Hebdo toimetuses üle islamiterroristide rünnaku.

Sarnase karikatuuri avaldas viis päeva varem Saksa mainekas nädalaajakiri Der Spiegel, mis kujutas esikaanel USA presidenti Donald Trumpi timukana, kes on just suure noaga maha võtnud Vabadussamba pea, millest tilgub verd.

Pildi autor on Kuubast pärit kunstnik Edel Rodriguez, kes saabus 1980. aastal USAsse poliitilise põgenikuna. Kunstniku sõnul kujutab Trumpi otsus kehtestada ajutine sissesõidukeeld seitsmest islamiriigist tulevatele inimestele piltlikult demokraatial ja pühal sümbolil pea mahavõtmist.

Samamoodi põhjendas võigast esikaant ka ajakirja Der Spiegel peatoimetaja Klaus Brinkbäumer. Saksa ajalehed Die Welt ja Bild nimetasid konkurendi esikaant maitsetuks.

Der Spiegeli ja nüüd Charlie Hebdo kasutatud motiiv meenutab äärmusrühmituse Islamiriik timuka Jihadi Johni hukkamismeetodit. Timuka esimene etteaste oli 19. augustil 2014 avalikustatud Islamiriigi propagandavideos.

Charlie Hebdo saksakeelse väljaande peatoimetaja Minka Schneider ütles, et Der Spiegeli esikaas oli päris hea ja teda šokeeris negatiivne vastukaja.

Uskumatu! Merkel võttis konkurent Schulzil pea maha. Foto: AP / Scanpix