Foto: Creditinfo / Facebook
Eesti uudised
8. veebruar 2017, 17:43

UURING | Pankrot on võlaprobleemi jäämäe veepealne osa (5)

Pankrottide hulk Eestis väheneb ning pankrotiettevõtete osakaal oli 2016. aastal juba madalam kui buumiaastatel.

Mullu lõppes pankrotimenetlusega 335 äriühingu tee, nendest 203 puhul menetlus rauges ja vaid 132 ettevõtte puhul kuulutati pankrot välja, selgus värskest Creditinfo (endine Krediidiinfo - toim) pankrotiuuringust. Samas võib väita, et pankroti väljakuulutamiseni jõuavad Eestis vaid olulisemate võlgadega ettevõtted ja pankrot on suurema võlaprobleemi jäämäe veepealne osa. Lisaks mõnesajale pankrotistunud ettevõttele likvideeriti Eestis eelmisel aastal erinevatel põhjustel ligi 10 000 ettevõtet, neist pea 3000 firmal jäid maha tasumata võlad riigi ja/või äripartneri ees. Kõikide likvideeritud sh pankrotistunud ettevõtete võlad kokku moodustasid ligi 70 miljonit eurot.

Suurimad kasumi väljaviijad ei olegi pangad

Eestis teenitud kasumi laenudega riigist välja viimine on pakkunud pikalt kõneainet. Nüüd soovib riik hakata panditulumaksu abil sellist võimalust piirama. Creditinfo tegi väikese uuringu, et vaadata, millised ettevõtted on kontsernisiseste laenude edetabeli tipus ja leidsime, et esikümnes on vaid üks pank.

Suurimate kontsernisiseste Eestist välja laenajate esikolmikus on Henkel Balti Operations OÜ rohkem kui 88 miljoni euroga, PKC Eesti AS 70 miljoni euroga ning Leibur AS rohkem kui 53 miljoni euroga. Järgnevad A. Le Coq AS, Swedbank AS, Vichiunai Nordic AS, Stora Enso Eesti AS, Stockmann AS, UPM-Kymmene Otepää AS ja YIT Ehitus AS.

Vaata täpsemalt blogist: TOP10  Suurimad kontsernisisesed Eestist välja laenajad. Lisatud täismahus uuring.

Aastate jooksul on kogunenud välja laenatud summaks ligi 700 miljonit eurot, mis moodustab 20 protsenti uuritud valimi jaotamata kasumist.

Loe blogist lihtsaid soovitusi võlaprobleemide ennetamiseks!