Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
8. veebruar 2017, 11:40

Depressioonis emade beebid magavad kehvemini

Depressioonidiagnoosiga emadel sündinud beebid magavad esimestel elukuudel vähem, ilmneb värskest uuringust.

Depressiooni põdevatel täiskasvanutel on leitud muutused une mikroarhitektuuris, näiteks suurem REM-une tihedus, vahendab meditsiiniportaal Med24 uuringut, milles uuriti 64 terve ajalisena sündinud beebi und. Uuringus osales 32 poiss- ja 32 tütarlast, neist 32 sündinud depressiooni põdenud emadel ja 32 tervetel emadel. Vastsündinueas mõõdeti laste une makroarhitektuuri (uneaeg kokku, ärkvel oldud aeg, mitte-REM uni, REM-uni, ärkamiste indeks, une tõhusus); kuue kuu vanuses mõõdeti laste makro- ja mikroarhitektuuri (aeglaste lainete aktiivsus, deltalainete suhe, spindlite tihedus, REM-une tihedus). 

Depressiooni põdenud emadel sündinud beebide uni oli võrreldes tervete emade lastega nii vastsündinueas kui ka kuue kuu vanuses erinev. Vastsündinuna olid nad rohkem ärkvel ja magasid lühemat aega. 

Depressiooni põdenud emade lastel on suurem risk ka ise depressiooni haigestuda. Käesolev uuring näitab, et bioloogilised erinevused une kvaliteedis on juba vastsündinueast mõõdetavad. See võib olla seotud laste erineva temperamendiga esimesel eluaastal, kuid kas see tulevikus depressiooni haigestumist mõjutab, ei ole praegu selge.