Inimesed

Miks raamat nii palju maksab? Ja kui suur osa hinnast kellelegi läheb? (4)

LISA KOMMENTAAR

muhh6. veebruar 2017, 10:52
Huvitav, kust tuleb see 35%? Ametlikult on see "kuni 40", aga elu on näidanud, et raamatupoed panevad maksimumi. Olgu, nad veavad raamatud ise laiali jne, aga ikkagi on kuidagi koomiline, et vahendaja saab mitu korda rohkem kui autor!
Lihtne arvutus: keskmise, 250-300-lk raamatu trükkimine ligi 1000 eksemplari korral maksab umbes 4,5 eurot (sh käibemaks, mis trükiteenusel ei ole 9, vaid 20%). Loogiline oleks, et autor, kes on mitu kuud vaeva näinud, saaks paar tuhat eurot kätte. Lisame kaanehinnale 2,5 eurot. Kirjastus on organiseerinud layouti ja kujunduse, on tarvis maksta kunstnikule ja kujundajale, teha reklaami, ehk midagi veel - lisame 3 eurot. Kokku on 10 eurot, poes aga maksab raamat 18-19 eurot. Väiksemad kirjastused ei ole käibemaksukohustuslased, nemad sellest 9% kasu ei saa. Ja nii ongi, et raamatu pealt saab autor 2,5, aga vahendaja 8-9 eurot!
Lasteraamatutega on tõesti hullem. Igasugu mikihiiri saab trükkida suurtes kogustes Hiinas vmt, Eesti algupärased lasteraamatud jäävad seisma, sest tarbija jaoks pole oluline, et toetaks Eesti kultuuri vmt, ta on õnnelik, et saab lapsele raamatu, kus telekast tuttavad rahvusvahelised tegelased, alla viie euro eest kätte. Vähemalt üks õhtu on sisustatud! Kohaliku autori eestikeelse sõnamängu jmt-ga teos, olles peaaegu poole õhem, jääb ostja poolt riiulile, sest maksab vähemalt kaks korda rohkem.
õppige võõrkeeli5. veebruar 2017, 10:15
kõik head ajalooraamatud,kokaraamatud,elulooraamatud ,ilukirjandus jne. on netis vene ja inglise keeles tasuta allalaaditavad ja välisele hd-kettale mahub neid tuhandeid.
Algul kallis4. veebruar 2017, 21:49
Kui kallihinnaline raamat poeletil seisma jääb, siis lastakse hinda alla.
kirjanik (mitte kuulus)4. veebruar 2017, 10:30
Kui on valida, kas käsikiri jääb sahtlisse või on soov seda välja anda, siis olen saanud jutule kirjastusega, kelle leping on väga karm. Autor saab 12 protsenti raamatu kirjastuse netokaanehinnast. Tulu sõltub läbimüügist. Tasu makstakse 2 korda aastas. Tiraaž on alla alla tuhande eks. Seega saan heal juhul honorari 400 eurot. Sedagi jupikaupa. Õnneks ostavad raamatukogud head algupärast ilukirjandust. Tarbija ostab ikka nn elulugusid, kokaraamatuid, skandaalsete autorite üllitisi, tuntud välismaa autoreid, Lastekirjanduse väljaandmine on veelgi keerukam. Samas on raamatukauplused värviliste suurte piltidega lasteraamatuid täis , kus paraku sisu puudub.