Eelmisel nädalal nii aasta naisartisti kui ka aasta džässiplaadi tiitli pälvinud Kadri Voorand esitab sel nädalal džässivõtmes kooriloomingut. Foto: Arno Saar (Õhtuleht)
Eesti uudised
2. veebruar 2017, 16:28

Kadri Voorand naudib džässi miksimist koorimuusikaga (2)

Eesti muusikaauhindade galal aasta naisartisti tiitli pälvinud džässlaulja esitab sel nädalal koos segakooriga K.O.O.R. Eesti koorimuusika suurkuju, helilooja Cyrillus Kreegi loomingut.

„Kreegi muusikas on harmooniat, mis on suhteliselt helge ja väga huvitav. See harmoonia annab ennast väga hästi improvisatsiooniks kätte,” tunnistab Voorand, kelle esmatutvus ja n-ö esimene armastus Kreegi muusika vastu tekkis teismelisena, kui ta laulis Eesti koolinoorte segakooris Kreegi laule.

Paar aastat tagasi pakkus Tõnu Kaljuste lauljannale välja, et Nargenfestivali raames toimuval Kreegi festivalil võiks Voorandi trio helilooja laule džässivormis esitada. „Siis saigi kokku pandud kava, mis justkui on juba iseenesest vaat, et džässipaladeks valmis. Või siis vähemalt sobivad esitamiseks soololauludena. Me ei muutnud ei harmooniat, meloodiat ega rütmikat, polnud nii, et Kreek oleks kuidagi ära väänatud,” meenutab Voorand ja tunnistab, et mõistagi jäeti teatud osas ruumi ka improvisatsiooniks.

Nüüd tuli segakoori K.O.O.R. dirigent Raul Talmar mõttele panna Kreegi looming kõlama Vooranna improvisatsioonides ja samal ajal näidata ehedat koorilaulu. Nii esitavad mitmed lood Voorand ja koor üheskoos, aga on ka niimoodi, et esmalt on võimalik ära kuulata originaalversioon ja siis Voorandi esituses töötlus. „Kuulajal peaks olema väga põnev näha, mis originaaliga juhtub,” usub Voorand. Kuulaja saab näiteks esmalt kuulata koori esituses Kreegi teoseid „Maga, maga, Matsikene” ja „Mis sa sirised, sirtsukene” ning seejärel võrrelda neid Kadri Voorandi töötlustega.

Kui levinud on koorimuusika džässivõtmes esitamine? „Kindlasti pole see levinud, üldsegi mitte,” vastab Voorand ega oska esiti ühtegi sarnast näidet tuua. Tõsi, hetke pärast meenub lauljannale, et ta on ise koos Jaak Sooääre, Mihkel Mälgandi ja Tanel Rubeniga esitanud džässivõtmes Villem Kapi kooripoeemi „Põhjarannik”.

Kadri Voorandit ja oma 5. sünnipäeva tähistavat segakoori K.O.O.R. saab kuulata reedel kell 19 Pärnu kontserdimajas ja laupäeval kell 17 Tallinna lauluväljaku klaassaalis.