ESIMENE KOHTUMINE: Mai Agan ja David Crosby 2015. aasta sügisel Oslos, kus Mail õnnestus pärast legendaarse bändi Crosby, Stills & Nash hüvastijätukontserti ansambliga juttu puhuda.Foto: Erakogu
Saund
2. veebruar 2017, 09:51

Bassitüdruk Mai Agan läheb tuurile USA rokilegendi David Crosbyga

Folkrokibändide The Byrds ning Crosby, Stills & Nash laulja ja kitarristina tuntud David Crosby otsustas oma kevadisele turneele kaasa kutsuda viis muusikalist sõpra, kelle seas on ka eesti bassimängija Mai Agan. Mai räägib, et sai Davidilt koostööettepaneku poolteist aastat tagasi, kui rokikuulsus vaimustus tema bändi MaiGroup albumist.

"Kohtusin Crosbyga esimest korda 2015. aasta sügisel, kui Crosby, Stills & Nash andsid Oslo Spektrumis oma tuuri ja ühtlasi ka kümnenditepikkuse karjääri viimase kontserdi. Mul oli suur au olla kutsutud bändiga pärast esinemist kokku saama," meenutab Rootsis elav Mai Agan.

ESIMENE KOHTUMINE: Mai Agan ja David Crosby 2015. aasta sügisel Oslos, kus Mail õnnestus pärast legendaarse bändi Crosby, Stills & Nash hüvastijätukontserti ansambliga juttu puhuda. Foto: Erakogu

"Kui tuli välja minu bändi MaiGroup teine album "You", siis andis mu sõber Greg Leisz (Ameerika multiinstrumentalist – toim), kes plaadil ka külalisesinejana üles astub, Davidile meie albumi ja ütles: "Listen to this, you’re gonna love it!" ("Kuula seda, sa hakkad seda armastama!" – toim). Umbes kaks nädalat hiljem saatis Crosby poeg ja produtsent James Raymond mulle e-kirja, et nad Davidiga sooviksid mind tema uuele plaadile mängima."

Ühiselt kirjutatud lugu jõuab plaadile

Esimesena salvestas Mai Tuhalaane metsades Andre Maakeri abiga bassipartii ühele laulule, mille Crosby oli kirjutanud koos Michael McDonaldiga. "2016. aasta sügisel veetsin paar kuud Californias ja sellest viis päeva Crosbyde kodus muusikat kuulates, mängides ja kirjutades," avaldab basskitarrist. "Minu suureks üllatuseks ja eriliseks auks ilmub üks lugu, mille me tol korral koos kirjutasime, kevadel ka Crosby uuel plaadil "Sky Trails"."

Selle nädala algul kuulutas 75aastane David Crosby, kelle auks on Rock’n’rolli Kuulsuste Hallis püstitatud kaks tähte, välja kontserdituuri "David Crosby & Friends". Laval liituvad temaga lisaks Maile klahvpillimängijast poeg James Raymond, trummar Steve DiStanislao, kitarrist Jeff Pevar ning laulja ja klahvpillimängija Michelle Willis. Kõik peale Willise on 28aastasest Maist vähemalt veerand sajandit vanemad ja kogenumad, kuid Crosby nimetab neid kõiki ühtviisi erakordselt andekateks muusikalisteks sõpradeks.

LOS ANGELESES: Mai koos David Crosby ning tema poja ja produtsendi James Raymondiga mullu sügisel Californias. Peagi jagab ta mõlema mehega lava. Crosby on kiitnud, et Mai muudab haruldaseks see, et tema unikaalne kõla eristub isegi meloodiliste bassimängijate kitsas ringis. Foto: Erakogu

Tuuripakkumine on Mai sõnul ühest küljest küll uskumatu, kuid teisalt see teda jalust ei rabanud. "Sotsiaalmeedias nimetas Crosby mind tihtipeale oma uueks bassimängijaks. Kui ma eelmisel sügisel Los Angeleses tema poja stuudios kuulasin, kuidas ta vokaale sisse laulis, siis hakkas ta eesseisvast tuurist rääkima ning kaasas mind kõikidesse oma plaanidesse," märgib Mai, kes nimetas Facebookis tuttavaid ja fänne turneest teavitades Crosbyt üheks oma suurimaks kangelaseks.

"Eelkõige armastan ma tema muusikat, kuid ma imetlen ka seda, millise põlemisega ta muusikat teeb – mitte raha ega kuulsuse pärast, vaid sellepärast, et muusika on terve tema elu. Just selliseid muusikuid tahab ta ka enda kõrvale," selgitab basskitarrist.

"Ma imetlen seda, et pärast nii pikka ja edukat karjääri ei ole ta jäänud loorberitele puhkama, vaid tahab iga päevaga paremaks saada. Nagu ta ise ütleb, pole ta kunagi oma elus olnud niivõrd elus ja loomingulisel lainel kui nüüd. Ta on suurepärane kitarrist ja vaimustub oma instrumendist ikka ja jälle, avastades uusi kitarrihäälestusi ja kõlasid, mis inspireerivad teda uusi lugusid kirjutama. Ta on üdini aus ja nagu öeldakse, filtreerimata. Ta ütleb seda, mida mõtleb," iseloomustab Mai kolleegi.

Mõlemad armastavad palju proovi teha

18. aprillist 26. maini annab kuuik 24 kontserti. Turnee saab alguse Californias Anaheimis. Esimesed seitse kontserti leiavadki aset Californias, sealhulgas suurlinnades Los Angeleses, San Diegos ja San Franciscos. Tuur käib aga läbi veel 14 osariigist ning liigub läänerannikult idaranniku suunas.

"Lendan Los Angelesse kuu aja pärast. Mul on aega rahulikult kohaneda ja ennast sisse seada ning siis hakkamegi juba bändiproove tegema. Crosbyle, nagu mullegi, meeldib palju proovi teha, sest me ei taha ju lihtsalt lugusid maha mängida, vaid päriselt muusikat teha ja iga kord minna lavale tundega, et me teame, et tuleb väga hea kontsert," räägib Mai.

Basskitarrist Mai Agan mais 2016. Foto: Stanislav Moškov

Stockholmi Kuningliku Muusikaakadeemia magistrant ja mitmete preemiatega pärjatud noor muusik on seni esinenud peamiselt Põhjamaade lavadel. "Eelmisel sügisel kutsuti mind Ameerikas bassi mängima ühele jämmisessioonile, kus tavaliselt on mänginud näiteks [Austraalia basskitarrist] Tal Wilkenfeld. Arvasin, et see toimub kuskil pimedas džässiklubis, aga kui kohale jõudsin, tuli välja, et tegemist on privaatpeoga Lawrence Benderi kodus, kes on enamiku Quentin Tarantino filmide produtsent," jutustab Mai.

"Tol õhtul õnnestus mul muusikat teha koos Seali ja David Fosteriga, publikuks olid näitlejad ning muusikud. Oli soojust ja siirust, aga ka hollywoodilikku kõrkust ja üleolekut. Ootan kevadist tuuri väga, et ameerika publikuga paremini tuttavaks saada."

Tihe tuurigraafik on talle tuttav aga juba viimased kolm aastat. "Eelmisel suvel mängisin Skandinaavias Ameerika laulja-laulukirjutaja Doug Seegersiga – kolme kuu jooksul oli mul 86 tööpäeva, sealhulgas muidugi reisipäevad. Ma naudin tuuritamist täiel rinnal ja vabadel päevadel muutun rahutuks. Willie Nelsoni „On The Road Again“ on nagu minu elu soundtrack," muigab Mai.

Kolmapäeval algas tal Rootsis džässiklubide tuur koos õdede Malin ja Karolina Almgreni duoga Sisters of Invention ning saksofonisti Håkan Broströmiga. Veebruari keskel läheb lahti kontserdisari bändiga Agan/Broström Spirit, mille ta ühes Broströmiga kokku kutsus.