India 10aastane tüdruk Sahana Khatun, kellel võib olla nn puumehe haigus. Tütarlaps on esimene selle haiguse naissoost põdeja.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
1. veebruar 2017, 00:20

KAS NN PUUMEHE HAIGUS? 10aastase india tüdruku näol vohavad käsnad (10)

10aastase india tüdruku Sahana Khatuni näole ilmusid neli kuud tagasi puukooretaolised käsnad. Lapse isa on sügavas mures: kuidas päästa oma tütrelese ilu?

Nüüdseks on käsnad hakanud tütre kehal laienema. Tüdruku isa sõitis oma kodukülast Bangadesi pealinna Dhakasse, et paluda abi sealsetelt arstidelt, kirjutas BBC.

Arstid on aga kardavad, et 10aastane Sahana võib olla esimene naissooesindaja, kellel on nn puumehe sündroom. Juhul, kui Dhaka arstide diagnoos paika peab, on tüdrukul Lewandowsky-Lutz düsplaasia ehk nn puumehe haigus. Seni on täheldatud sellist tõbe vaid meestel.

Tõve puhul vohavad haige jäsemetel puukooretaolised kasvajad, mis takistavad neil puutuda oma lähedasi ja eluks vajalikke esemeid. Üks sellistest on 27aastane Abul Bajandar, kelle kasvajad kätel kaalusid viis kilo. Ka ta jalgadel vohasid kasvajad, mis sarnanesid puudele. Dhaka meediakolledži haigla arstid eemaldasid Bajandari kätelt kasvajad ning mees saab elada praegu enam-vähem normaalset elu.

Bajandari ravinud arstid uurivad praegu Sahanat, kas tal on samasugune haruldane nahahaigus.

"Mu tütar kaotas ema, kui ta oli vaid kuueaastane. Ma loodan väga, et arstid eemaldavad kasvajad mu imeilusa tütre näolt,“ ütles tüdruku isa, kes ei ole rikaste killast.

Arstid loodavad eemaldada kasvajad Sahana näolt nii kiiresti kui võimalik.