Eesti Laulu peaprodutsent ja Eesti eurodelegatsiooni juht Mart NormetFoto: Teet Malsroos
Üritused
31. jaanuar 2017, 14:11

Mart Normet: Eurovisioni teises poolfinaalis osalemine on odavam, esimeses aga mõnusam, sest jääb hingetõmbeaega (3)

“Teises poolfinaalis esinemine on parem ainult kulude pärast. Saame ühe-kahe päeva jagu kulusid kokku hoida. See on väga suur raha. Muus osas vahet tegelikult pole,” kommenteerib Eesti eurodelegatsiooni juht Mart Normet seda, et Eesti astub Eurovisioni võistlustulle teises poolfinaalis.

Eurodelegatsioon on alati võistlusele sõitnud umbes kaks nädalat varem. Viimastel aastatel on Eesti osalenud esimeses poolfinaalis ning siis on kohale mindud kaks nädalat varem pühapäeval. “Võimalik, et nüüd läheme me esmapäeval, äärmisel juhul teisipäeval,” ütleb delegatsioonijuht ja Eesti Laulu peaprodutsent Normet. “See kõik selgub lähipäevade jooksul, kui saadetakse proovigraafikud.”

Teises poolfinaalis osalemine on Eestile odavam, sest kokku hoitakse ju terve päeva jagu delegatsioonile kuluvaid majutus- ja muid kulusid. “Tegelikult on tehnilises mõttes ka natuke vahe. Esimeses poolfinaalis on seepärast tavaliselt mõnusam olla, et siis tekib poolfinaali ja finaaliproovide vahele kaks lõõgastuspäeva (esimene poolfinaal toimub alati teisipäeval ning teine poolfinaal neljapäeval – kolmapäev ja neljapäev ongi puhtalt teise poolfinaali artistide proovide päralt – K.T). Praegu on nii, et kui pääseme poolfinaali, tuleb neli ränkrasket tööpäeva järjest. Mulle pigem meeldib esimeses poolfinaalis olla, sest see annab väikese hingetõmbepausi.” Varem on teises poolfinaalis võistelnud Getter Jaani, Ott Lepland ja Urban Symphony. Kahel viimasel oli asja ka finaali, kus mõlemad saavutasid 6. koha. 

“Klassika on see, et me oma lähinaabritega kokku ei satu. Nii nad üritavadki loosida,” ütleb Normet, kuid lisab, et ega lõppkokkuvõttes loe, mis riikidega ühes poolfinaalis olla. “Kui laul on piisavalt tugev ja number atraktiivne, ei loe kultuuriline või geograafiline lähedus. Me läheme teeme ikka nii hästi kui oskame ja püüame ka Rumeeniast ja San Marinost maksimumpunktid kätte saada.” Esimeses poolfinaalis võistleb 18 riiki – Montenegro, Soome, Georgia, Portugal, Belgia, Rootsi, Albaania, Aserbaidžaan, Austraalia, Küpros, Sloveenia, Armeenia, Moldova, Tšehhi, Läti, Island, Kreeka ja Poola. Eesti vastu astuvad teises poolfinaalis Makedoonia, Malta, Holland, Serbia, Taani, Venemaa, Rumeenia, Ungari, Austria, Iirimaa, Šveits, Iisrael, Bulgaaria, San Marino, Leedu, Horvaatia, Norra ja Valgevene.

Veel enne, kui Eurovisionile sõidetakse, tuleb aga kodumaine Eesti Laulu finaal maha pidada. Sel nädalavahetusel toimuvad salvestused ning juba järgmisel laupäeval leiab aset esimene poolfinaal. “Ettevalmistusperiood on olnud väga pikk ja me kasutame igat hetke ära. Valmisolek on, aga päris homme me veel poolfinaali ära teha ei suudaks,” sõnab Normet. “Meil on päris palju asju ja üllatusi veel ette valmistada.”

Mart usub, et tänavune võistlus tuleb väga ühtlane. “Nii palju, kui ma olen kuulnud, on meil väga palju head raadipopmuusikat. Küsimus on selles, et millised laulud healt raadiotasemelt edasi televisiooni tasemele tõusevad ja vaatemängulise ning kihvti numbri teevad. Laulude kvaliteet on küll väga positiivne.”