Natsi-Saksamaa propagandaministri Joseph Goebbelsi sekretär Brunhilde Pomsel, kes suri 106. eluaastal Münchenis 27. jaanuaril 2017.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
30. jaanuar 2017, 23:48

Natsi-Saksamaa propagandaministri sekretär suri 106. eluaastal (1)

Ajalugu tuletab end taas meelde – Münchenis suri 106. eluaastal natsionaalsotsialistliku Saksamaa propagandaministri Joseph Goebbelsi sekretär Brunhilde Pomsel.

See naine oli üks viimastest ellujäänutest, kes töötas natside võimuhierarhias. Oma meenutused tõi Pomsel avalikkuse ette alles hilisemas elus, vahendas BBC.

Pomsel on öelnud, et Goebbelsi sekretärina töötades ei teadnud ta midagi kuue miljoni juudi hävitamisest ega holokaustist. Eelmisel aastal avaldatud raamatus “Saksa elu” rääkis Pomsel, et ei tunne end süüdlasena.

1911. aasta jaanuaris sündinud Brunhilde Pomsel töötas teismelise east alates ametnikuna juudi kindlustussseltis. Hulk aastaid hiljem sai ta tööd Saksa riiklikus raadios ning astus 1933. aastal natsionaalsotsialistlikkusse parteisse, kui see võimule tuli.

Nagu Pomsel kinnitas, tõi teda Joseph Goebbelsi sekretäriks 1942. aastal tema masinakirjaoskus. Goebbels oli siis Saksamaa propaganda minister. Pomseli võtsid kinni Nõukogude väed Teise maailmasõja lõpul ning järgnevad viis aastat veetis ta oma elu kinnipidamislaagreis. 1950. aastatel asus ta tegevusse Saksa ringhäälingus, kus ta töötas 20 aastat.

Pomsel kirjeldas Goebbelsit kui hea välimusega meest, kes oli pisut lühike, alati hästi riietatud, kuid ülbe.

Pomsel kinnitas, et ta oli vaid sekretär ning teadis väga vähe natside elajaslikest tegudest juutidega. Ta oli alati kinnitanud, et ei jaga süüd tegude eest, mida panid toime tema ülemused.