TÜLIS: Donald Trump (paremal) kohtus Mehhiko presidendi Enrique Pena Nietoga valimiskampaania ajal mullu 31. augustil Mexicos. Trumpi värske ametlik otsus ehitada Mehhiko piirile kõrge betoonmüür pahandas tõsiselt Enrique Pena Nietot.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
27. jaanuar 2017, 04:00

MÜÜRITÜLI: Mehhiko president jättis visiidi Washingtoni ära (10)

Donald Trump lubas valimiskampaania ajal, et ehitab presidendiks saades USA ja Mehhiko piirile illegaalsete immigrantide tõkestamiseks müüri. Juba kolmapäeval ehk ametisoleku kuuendal päeval kirjutaski ta alla korraldusele alustada tööd suure füüsilise tõkke ehituseks lõunapiirile. 

Trump rõhutas, et USA taastab kontrolli oma piiride üle. "Riik ilma piirideta ei ole riik," kuulutas ta.

USA ja Mehhiko piir on 3144 kilomeetrit pikk ning 2000. aastal võttis kongress vastu seaduse, mis lubas 1100 kilomeetrile ehitada turvatara. Tänaseks on turvatarast valmis 1050 kilomeetrit. Sellest suurem osa ehitati president George W. Bushi teisel ametiajal.

Trumpi nägemuse järgi turvatarast aga ei piisa. Tema soovib piirile ehitada 10-12 meetri kõrguse betoonmüüri. Müür ulatuks ka kolm meetrit maa alla. Trump lubas müüri teha ka ilusad suured uksed, kust lubatakse siseneda häid inimesi.

Ekspert Todd Sternfeldi arvestuste järgi maksaks betoonmüüri ehitus kogu Mehhiko piirile 26 miljardit dollarit.

Betoonmüüri ehituseks kogu piirile vajab Trump kongressi nõusolekut. Arvestades, et nii senatis kui ka esindajakojas on ülekaalus vabariiklased, siis see nõusolek ilmselt ka antakse.

Keerulisem on küsimus projekti rahastamisega, sest kongress ei soovi raha laristada. Donald Trump on kogu aeg rääkinud, et kasseerib müüri ehituskulud sisse Mehhikolt. Sealsed juhid on aga resoluutselt kinnitanud, et nemad selleks ühtki senti ei anna.

Seniste plaanide järgi pidi Mehhiko president Enrique Pena Nieto kohtuma Donald Trumpiga 31. detsembril Washingtonis, kuid opositsioon on soovitanud tal visiit ära jätta.

President keeldus esialgu selge vastuse andmisest. Ta ütles, et visiidi toimumine sõltub nendest kõnelustest, mida peetakse praegu kõrgete ametnike tasemel Washingtonis.

"Sõltub sellest, missuguse raporti ma läbirääkimiste kohta saan. Selle põhjal otsustan, mida teen järgmisena," ütles Mehhiko riigipea.

Eile õhtul teatas Mehhiko presidendi kantselei, et Enrique Pena Nieto teisipäeval Washingtoni ei lähe. Eelnevalt oli Donald Trump kirjutanud Twitteris, et kui Mehhiko müüri eest ei maksa, siis on parem ka planeeritud kohtumine ära jätta.