Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
26. jaanuar 2017, 12:17

Täiendatud ja parandatud!

RAIL BALTICU VASTU: sadakond inimest avaldas ministeeriumi ees meelt (108)

Täna keskpäeval protesteeriti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ees raudteetrassi Rail Baltic vastu. 
Foto: Jörgen Norkroos

Sündmuskohal viibinud Õhtulehe reporteri sõnul pole protesteerijatele ennekõike meeltmööda trassi praegune planeering. Leiti, et raudtee võiks läbida Pärnu asemel Tartut. Meeleavaldajad nõuavad salajaste dokumentide avalikustamist, et teada saada, miks Rail Baltic just läbi Pärnu käima hakkab.

Foto: Teet Malsroos

Meeleavaldusel osales ka Igor Gräzin, kes võrdles Rail Balticu projekti Molotovi-Ribbentropi paktiga, mille salajase lisaprotokolliga jaotati Ida-Euroopa mõjupiirkondadeks. "Euroopa Liidust Rail Balticu jaoks saadud raha on needus," kuulutas Gräzin.

Ministeerium saatis meeleavaldajatega kõnelema Kristjan Kaunissaare, kes tegi lühikese poliitkorrektse avalduse. Ka pakkus ministeerium meeleavaldajatele saiakesi ja kuuma teed. Osa protesteerijaid keeldusid söögi- ja joogikraamist. Hiljem öeldi ministeeriumist, et söödi 99 saiakest ja joodi 20 liitrit teed.

Foto: Jörgen Norkroos

Meeleavaldajad kirjutasid 21. jaanuaril lahkunud helilooja Veljo Tormise "Rauaneedmisele" uued sõnad ning kasutasid seda väelaulu Rail Balticu vastaseks protestiks.

Meeleavalduse korraldaja oli Tuuli Stewart. Meeleavaldusel osalesid teiste hulgas ka lauljatar Sandra Nurmsalu ja saatejuht Ingrid Peek. 

Meelt on võimalik avaldada aga ka virtuaalselt – alates eilsest saab portaalis Rahvaalgatus.ee allkirjastada kolmele Balti riigi peaministrile addresseeritud pöördmist, mis kutsub üles mitte allkirjastama 31. jaanuariks planeeritud Rail Balticu koostöölepet.

Pöördumise algatajad on kodanikuliikumine Avalikult Rail Balticust ja Ökoriik Eesti, Läti maaomanike ühendus "Latvijas zeme, daba,tauta", Leedu Looduse Fond ja Leedu maaomanike liidu Pasvalyse ühendus.

Praeguseks on petitsioon kogunud 1181 allkirja.

Petitsioonis nõutakse, et enne Rail Balticu ehitamise kinnitamist tuleks soovijaile anda võimalus tutvuda selle otsuse reaalse mõjuga inimeste tulevikule. Samuti tuleks Rail Balticu vastaste hinnangul analüüsida veelkord raudteetrassi alternatiive.

Eesti valitsus andis aga täna peaminister Jüri Ratasele volituse allkirjastada Eesti Vabariigi nimel kolme Balti riigi lepe, millega kindlustatakse Rail Balticu valmimine.