Mary TMarMary Tyler Moore oma hiilgeajal.Foto: Glenn Adams/insight media
Inimesed
26. jaanuar 2017, 11:26

Suri USA telelegend Mary Tyler Moore

80 aasta vanuses on surnud USA näitlejanna Mary Tyler Moore, kelle teeneks peetakse koduperenaise rolli revolutsioonilist muutmist telesarjades.

Pressiesindaja sõnul suri Moore Connecticuti haiglas oma kolmanda abikaasa Robert Levine’i ja lähimate sõprade juuresolekul. TMZ.comi andmeil oli telelegend olnud juba üle nädala hingamisaparaadi küljes.

Moore’il oli seljataga pikk võitlus suhkruhaigusega ning 2011. aastal oli talle tehtud ajuoperatsioon.

Mary Tyler Moore võitis 1960. aastatel miljonite televaatajate südamed komöödiasarjas “The Dick Van Dyke Show”. Edu jätkus 1970. aastatel omanimelise seriaaliga “The Mary Tyler Moore Show”.

Moore ilmus ekraanile ajal, mil näitlejannade tavaroll oli koduperenaine. Kuid ajakiri Time Magazine tituleeris moekate pükstega ja Jackie Kennedy stiilis soenguga Mary naiseks, kes muutis televisiooni igaveseks. Ta kehastas oma sarjas vallalist karjäärinaist, kes töötab Minneapolise telekanali uudistetoimetuses ning on võtnud sihiks edu saavutada.

Sari võitis 29 Emmy auhinda. Rekord püsis veerand sajandit, kuni komöödiaseriaal “Frasier” selle 2002. aastal purustas.

Moore’i enese eraelu oli katsumusterohke. Tema ainus poeg Richard Meeker juunior lasi end 1980. aastal kogemata kärbikust maha.