Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
25. jaanuar 2017, 10:53

Eesti kokk võistleb täna maailma parima tiitlile (1)

Täna astub kokkade olümpiaks tituleeritud Bocuse d´Or võistlusel üles Eesti kokk, Dmitri Rooz. Prantsusmaal Lyonis toimuva võistluse finaali on pääsenud 24 parimat tippkokka üle maailma.

Viie ja poole tunni jooksul tuleb žüriile esitleda kaks tööd, mille toorained ja tingimused on varem välja kuulutatud. Pidulikul kandikul esitletava töö põhitooraine on sel aastal Bresse’i kana ja koorikloomad. Teine roog tuleb kandidaatidel esitleda 100% taimne.

„Kuigi kohustusliku toorained saab kohapealt, on meil kaasas ka kohalikku kraami – näiteks puravikke, mürkleid, toortatart, Peipsi-äärset sibulat,“ selgitab Rooz. Tema sõnul on viimased ettevalmistused sujunud hästi, meeskond on heas vormis ning ta loodab võluda hindajaid just oma vegan-roaga. “Oleme püüdnud, et fookuses oleks ikka produkti enda maitse, mingeid molekulaargastronoomilisi kõrgtrikke me kasutanud pole,” iseloomustas võistlustöid Dimitri Demjaonov.

Dmitri Roozil on võistlusel abiks ka noorkokk Vladislav Borovik ja treener Pavel Djatškov. Võistlustöid esitletakse eesti aja järgi täna kell 14.00-16.30. Roozi esimene võistlustöö peab jõudma žüriilauale kell 14.30 ning teine kell 15.05. Kümme minutit varem on kohtunikud süvenenud Austraalia kana- ja veganrooga ning vahetult pärast Eestit asuvad nad hindama USA võistlustööd.

Eestit žüriis esindav Dimitri Demjanov sõnas eilse esimese võistluspäeva järel, et võistlejate tase on väga kõrge. „Kasutatakse palju huvitavaid lahendusi ja tehnikaid,“ märgib Demjanov ja lisab, et tihedat konkurentsi näitab ka see, et temalt said eile võistelnud 12st riigist 4 võrdse arvu punkte. „Norra, Taani, Soome ja Jaapan troonivad praegu minu pingereas, aga pooled riigid on veel täna eest ja tulemus selgib 24 žüriiliikmed koondhinnangust,“ selgitab Demjanov.

Triobeti ennustuse kohaselt võidab Eesti võtab tippkokkade olümpial aegade kõrgeima tulemuse, kirjutab Tarbija24. Ennustusvaldkonna eksperdi Markus Jalaka sõnul näitavad koefitsiendid, et Rooz ületab senise Eesti kõrgeima, 14. koha 40protsendilise tõenäosusega. Läbi aastate on kõige edukamalt Bocuse d'Or-il esinenud Prantsusmaa ning Norra kokad.

Kokku võistleb kummalgi päeval 12 maad, Triobet peab tänavu edukaimaks Ungarit. 

Otseülekannet Lyonist saab jälgida www.bocusedor.com lehelt ning tulemused avalikustatakse õhtuks. Facebooki Eesti meeskonda tutvustavalt lingilt leiab ka  Roozi serveeritavate roogade täpsema kirjelduse.