Anu Säärits
Inimesed
23. jaanuar 2017, 04:00

Kokku anti välja ligi 50 preemiat (2)

Reede õhtul jagati välja kaheksa kultuurkapitali aastapreemiat ja 39 eri sihtkapitalide preemiat. Eesti Kultuurkapitali aastapreemia suurus on 7000 eurot ning sihtkapitalide aastapreemiate suurus vahemikus 1000–3500 eurot. Elutöö­preemia suurus on 10 000 eurot. Allpool on vaid mõni näide preemia saajatest.

Kultuurkapitali aastapreemia helikunsti valdkonnas sai näiteks Alo Põldmäe väljapaistva tegevuse eest helilooja ja heliloomingu õpetajana ning hindamatu panuse eest Eesti klaveriehituse ajaloo jäädvustamisse.

Kirjanduse sihtkapitali elutööpreemia pälvis Heljo Mänd – lastekirjanduse klassik, kes on meie kirjandusmaastikul tegutsenud pea 60 aastat.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemia pälvis teiste seas Riho Västrik (parim filmiprodutsent pühendunud töö eest dokumentaalfilmidega "Tule tagasi vabana", "Habras maailm" ja "Bonus track").

Kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemiatest sai elutööpreemia Iivo Nei –enam kui 60 aastat aktiivselt Eesti maleelus osalenud rahvusvaheline meister. Aastapreemia said aga ka näiteks Anu Säärits (traditsioonide kandja) ja Gunnar Press (spordiajakirjanduse lipulaev).

Kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali elutööpreemia sai kunstiajaloolane Jaak Kangilaski.

Rahvakultuuri sihtkapitali elutööpreemia sai Ants Üleoja (Eesti koorimuusika vanameister, pikaajaline õppejõud ja laulupidude üldjuht). Helikunsti sihtkapitali elutööpreemia anti Alo Ritsingule (koorimuusika loojale ja eestkõnelejale traditsioonide edasikandmise eest).