Burj KhalifaFoto: Reuters / Scanpix
Blogid
23. jaanuar 2017, 17:36

Milline saab olema maailma kõige kõrgem hoone ja kus see asub? (8)

Dubai on suurejooneline linn, millel vaja millegagi uhkustada. Näiteks asub Dubais maailma kõige kõrgem hoone, 828 meetrit kõrge Burj Khalifa. Linn on täis pilvelõhkujaid ning on naljakas mõelda, et vaid mõnikümmend aastat tagasi polnud seal peaaegu mitte midagi. Linn on hiljuti ehitatud selliseks nagu me teda praegu näeme.

Mina ja sõbranna Geidi, kellega koos Dubaisse tulime, saame mitmete kohalike taksojuhtidega jutu peale. Nii mõnedki neist on juba pikalt Dubais elanud ning nentisid (üks on pärit Pakistanist, teine Bangladeshist), et linn on meeletult palju selle ajaga muutunud.

2010. aastal valmis saanud Burj Khalifa on üks linna pärleid. Võrreldes varasemate maailma kõrgeimate hoonetega on Burj Khalifa nii mõneski erinev: seal on eluruumid, hotell ja kontorid. Turistid pääsevad Burj Khalifasse läbi hiigelsuure kaubanduskeskuse Dubai Malli (kus on muide umbes 1200 poodi). Kuna meie Geidiga seda esialgu ei teadnud, püüdsime hoonele läheneda valest nurgast ning peagi hõikas meile üks turvamees, kuhu soovime täpsemalt minna. Selgus, et oleme absoluutselt valel teel ja õigesse kohta jõudmiseks pidi veel mitusada meetrit kõndima. Ei tea, kas tahtsime kogemata tungida mõne rikkuri valdustesse?

Burj Khalifa külastamine ei ole odav lõbu. Hoonel on kaks vaateplatvormi: 125. korrus ja 148. korrus. 125. korrusele minek maksab 200 dirhamit ehk 51 eurot, 148. korrusele minek aga 400 dirhamit ehk 102 eurot. Päris hoone tippu külastajatel polegi võimalik minna.

Meie otsustasime minna 125. korrusele ning vaade oli lummav. 51 euro eest avanes miljoni dollari vaade Dubaile.

Muide, Araabia Ühendemiraatide naaberriik Saudi Araabia kavandab ehitada veel kõrgema hoone kui Burj Khalifa. Saudi Araabias asuva Jeddah Toweri kõrguseks saaks kilomeeter ning valmima peaks see 2020. aastal. Dubai aga ei kavatse leppida selle olukorraga ning plaanib ehitada sellest VEEL kõrgema hoone. Elame, näeme, mis saab.

Üks asi, mis Dubaiga kindlasti meenub, on Emaar. Seda nime nägin ma juba lennujaamas, sest ühel reklaamtahvlil tutvustati hooneid, mida Emaari kaudu saab rentida või osta. Arutasime Geidiga, kui palju selle reklaami maksti. Olnud aga juba paar päeva Dubais sain aru, et olime ilmselt pakkunud väga valesid numbreid. Tõenäoliselt pidanuksime sellele arvule, mis me välja mõtlesime ikka mõne nulli lõppu kirjutama. Dubais ringi liikudes tundub, et Emaar justkui omaks Dubaid! Ka Burj Khalifa kuulub Emaarile. Firma nimi on kirjutatud väga paljudele Dubai pilvelõhkujatele – tegemist on tõelise kinnisvarahaiga.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!