Alko 1000 pood Valkas.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
17. jaanuar 2017, 20:45

Advokaat: on täiesti moraalne käia naaberriigis odavamaid asju hankimas (22)

Advokaat Carri Ginteri hinnangul on täiesti moraalne käia naaberriigis hankimas neid asju, mis oma riigis on kallimad - või kallimaks aetud - ja vastupidi.

Ginter kommenteeris Facebookis tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ettepanekut vähendada Läti piirikaubanduse tõttu piiriüleseid alkoholikogused terves Euroopa Liidus ning ütles, et on täiesti moraalne käia naaberriigis hankimas neid asju, mis oma riigis on kallimad - või kallimaks aetud - ja vastupidi

"Mulle jääb, Eesti ajalugu ja EL eesmärke arvestades, arusaamatuks viide rahva moraalile. Meie pere sai esimese kvaliteetse kassettmaki välismaalt sest Eesti valuutapoodides ei hakanud hammas peale. Ei olnud amoraalne. Maki ostuks vajalikud margad saime piirikaubanduse võlude abil. Eestlased on ajaloos alati piiriüleseid hinnaerinevusi ära kasutanud. On täiesti moraalne käia naaberriigis hankimas neid asju, mis oma riigis on kallimad - või kallimaks aetud - ja vastupidi," kirjutas ta.

Ginter lisas, et plaan muuta EL reegleid on juriidiliselt võimatu. "EL direktiiv ütleb üksnes seda, et selles märgitud liitrid tuleb igal juhul lugeda omatarbeks kasutatuks. Riik võib oma seadustes selle omatarbe eelduse määrata kõrgemaks (aga mitte madalamaks)," kirjutas ta. "Soov olla populaarne läbi keeldude ja piirangute ei ole uus. Konkreetse teema puhul hages Euroopa Komisjon alles hiljuti Prantsusmaad ja kohus ütles ühemõtteliselt, et DIREKTIIV EI LUBA LÄHTUDA AINULT KOGUSELISTEST PIIRMÄÄRADEST."

Gintel lisas veel, et alles see oli, kui saime tunda siirast vabanemisrõõmu ja naudingut, kui meie piirid avanesid ja võõrastes mundrites tüübid enam teie paberites ja pagasiruumides ei surkinud.

"Isegi kui kaasa minna ebaeuroopaliku sooviga suurendada piiril kontrolle, tähendaks see sisuliselt Eesti maksu-ja tolliametile suure haldusmenetluse koorma asetamist. Selleks kuluvat inimtööjõudu võiks hoida muude ülesannete jaoks, mitte kunstlikult ülesandeid (ja töökohtadega seotud kulusid) juurde luua," nentis ta.