Marko ReikopFoto: Teet Malsroos
Tele
13. jaanuar 2017, 12:33

Marko Reikop siunab 2017. aasta seeneks valitud kukeseent: sel pole ju mingit maitset! (61)

Eilses “Ringvaates” tutvustasid saatejuhid Grete Lõbu ja Marko Reikop selle aasta “Eesti asju”, muuhulgas ka aasta 2017. seeneks valitud kukeseent, mille kohta ütles Reikop, et tema ei saa aru, miks eestlased seda armastavad.

Lõbu mängis Reikopiga stuudios arvamismängu ning Reikop pidi ära arvama, millised Eesti floorasse ja faunasse kuuluvad asjad seekord aasta asjadena pjedestaalile tõsteti. 

Jõudes sel aastal esimest korda valitud “Aasta seene” kategooria juurde, andis Lõbu Reikopile vihje: “Kui sa ütled aasta seen, siis just seda sa mõtled”. 

Reikop pakkus alguses puravik, kuid siis kukeseen, mille kohta ka särtsaka kommentaari andis. “Ma ei armasta kukeseeni, ma ei saa aru, miks eestlased kukeseeni armastavad. Neil ei ole mingisugust maitset ja nad ei osale seedetegevuses. Kui sa nad ära sööd siis kohe ka väljutad, pesed ära ja võid uuesti seenekastet teha,” sõnas Reikop. 

2017. aasta loomaks valiti metskits, kelle populatsioon on soojade talvede tõttu kasvuteel ning mille Reikop pärast mõnda vihjet õigesti ära arvas.  

Aasta linnuks sai seekord turteltuvi. “Nad elavad vist kuskil metsatukas, neid ma pole küll looduses tähele pannud,” sõnas Reikop, lisades, et Euroopas käies on turteltuvisid näha iga nurga peal. Lõbu kinnitas, et tõepoolest on turteltuvide arvukus Eestis viimastel kümnenditel palju vähenenud.

2017. aasta taimeks valiti viirpuu, mullaks leedemuld, liblikaks sinipaelöölane ning orhideeks muguljuur. 

Eelmise aasta loomaks oli valitud mäger, linnuks rasvatihane ning taimeks kuslapuu.