Pilt lavastusest "Maailma otsas"Foto: Peeter Rästas / Rakvere Teater
Teater
10. jaanuar 2017, 19:36

2016. aastal oli Rakvere Teatril üle 100 000 külastuse

Üks teatriaasta on jälle lõppenud ning Rakvere Teatril on põhjust uhke olla mitmel põhjusel. Sügisel avati Raul Vaiksoo projekteeritud teatri uus kino- ja proovisaal, mille valmimist oodati 10 aastat. Lisaks jäi möödunud aastasse Baltoscandal festival, suvelavastuse suurprojekt ja mitmed olulised õnnestumised repertuaaris, mis kokku tõi teatrile üle 100 000 külastuse. 

Lõppenud aastal andis Rakvere Teater 343 etendust, millega teatrikülastusi kogunes 71 170. Koos kõigi majas toimunud kinoseansside, kontsertide, vestlusõhtutega ja muude sündmustega kogunes kokku 115 740 külastust, edastas Rakvere Teater. 

"Rakvere Teatri mahtude juures on see suurepärane number. Juba kolmas aasta ületasime teatrikülastustega 70 000 piiri. Oleme jätkuvalt tänulikud oma publikule, kes meid üle Eesti üles leiab. Alanud 2017. aastat ei alusta me mitte väiksemate ambitsioonikate plaanidega,"  kommenteeris möödunud aastat  SA Teatrimaja juhataja Velvo Väli. 

Eelmise aasta jooksul esietendunud seitsmest uuslavastusest saab välja tuua kaks olulisemat. Kõige menukamaks lavastuseks möödunud aastal osutus suvelavastus "Maailma otsas”, mille 13 etendust mängiti Rakveres Pikal tänaval Margeri Maja hoovis täissaalidele. Andrus Kivirähki romaanil põhinevat Raivo Trassi lavastust nägi 6561 vaatajat.

Pikale tänavale olid loodud installatsioonid, mis meelitasid möödakäijaid piiluma sisse akendest, et näha tavaliste inimeste tavalisi, ent siiski põnevaid kodusid. Teatri pingutusi tuua kokku nii harrastajad, lapsed kui ka kohalikud ettevõtjad, on leidnud kogukonnas ära märkimist.

Suvelavastus koos sinna juurde kuuluvate tegevuste ja installatsioonidega esitati Rakveres Aasta Teo nominendiks.  

Teine lavastus, mille üle on Rakvere Teater eriliselt uhke, on oktoobris esietendunud "Somnambuul", millega tegi teatris lavastajadebüüdi tunnustatud filmirežissöör Sulev Keedus. Antud lavastusega ei saavuta teater maagilisi publikunumbreid, aga need, kes tulevad vaatama neljatunnist unenäo ja reaalsuse piirimail hõljuvat lavateost, ei suuda selle lummusest veel niipea vabaneda. 

Uus, 2017. aasta stardib uue hooga 13. jaanuaril, mil esietendub Helen Rekkori uuslavastus "See kõik on tema“, ning 20. jaanuaril esietendub lavastus "Küllus", mille seab lavale  Rakvere publikule juba tuntud lavastaja Filipp Los Moskvast.

Eilsest alustas oma proovidega vanameister Raivo Trass, kes toob lavale taas ühe eesti algupärandi - Donald Tombergi näidendi "Gravitatsioon".