VIIMAST KORDA AVALIKKUSE EES: David Bowie 8. detsembril 2015 oma muusikali "Lazarus" esietendusel. Keegi ei aimanud, et superstaaril on jäänud elada vaid kuu aega.Foto: Vida Press
Inimesed
9. jaanuar 2017, 04:00

DOKFILM: David Bowie ei ­teadnud, et on suremas (4)

Eile võinuks popmuusika legend David Bowie tähistada 70 aasta juubelit, kuid vähk murdis ta mullu kaks päeva pärast sünnipäeva. Värske dokfilmi teatel sai laulja alles mõni kuu enne surma teada, et paranemislootust pole.

Bowie 69. sünnipäeval ilmus tema kahekümne viies stuudioalbum "Blackstar", kuid kaks päeva hiljem tuli nagu välk selgest taevast masendav uudis: mõjukas ja armastatud Briti laulja oli surnud vähki. Viimane plaat ja selle singlite videod omandasid üleöö uue tähenduse – tegu oli jumalagajätuga. Iseäranis südantlõhestav tundus lugu "Lazarus", mille video ilmus kõigest kolm päeva enne Bowie surma. "Vaadake üles, ma olen taevas," kõlasid avaread.

Videoklipis vabises silmini sidemeisse mähitud artist elava laibana ning puges lõpuks sargalikult pimedasse seinakappi. "Davidi surm ei erinenud tema elust – kunstiteos," kirjutas Bowie produtsent Tony Visconti Facebookis.

Video väntamise ajal ravi katkestati

Visconti rääkis toona, et teadis juba aasta aega: Bowie on lahkumas. Kuid artisti 70. sünniaastapäevaks ilmunud dokfilmist "The Last Five Years" ("Viis viimast aastat") selgub, et oma seisundi lootusetusest sai David teada alles kolm kuud enne surma. Just siis, kui vändati ohtra surmasümboolikaga videot "Lazarus", ütlesid arstid, et edasisel ravil pole mõtet ja see katkestatakse. Video režissöörile Johan Renckile Bowie seda ei rääkinud.

"Sain alles hiljem teada, et just selsamal nädalal, kui me filmisime, taipas David, et kõik on läbi," rääkis rootslane BBC dokfilmis. Renck lisas, et video, kus Bowie lamab sidemeisse mähituna voodis, silmade asemel nööbid, ei rääkinud laulja haigusest. "Minu ettekujutuses oli see seotud piibliga – mehega, kes tõuseb surnuist üles."

Dokfilm keskendub Bowie viimastele eluaastatele, kui ta andis pärast kümme aastat kestnud vaikust välja kaks uut albumit ja aitas New Yorgis lavale tuua hittmuusikali "Lazarus". Film, mis sisaldab haruldasi kaadreid Bowie’st ning intervjuusid Ziggy Stardusti ajast, on järg 2013. aastal eetrisse jõudnud dokile "David Bowie: Five Years". 

Pojapoeg sai nime vanaisa mälestuseks 

Ka Bowie lesk Iman on abikaasa surma-aastapäeva eel Davidit avalikult mälestanud. Reedel jagas Iman (61) fännidega romantilist mustvalget fotot, kus nad Davidiga rannas suudlevad, näod õlgkübara varjus. "Bowie Forever", oli endine supermodell märksõnaks kirjutanud.

Bowie ja tema esimese abikaasa Angie poeg, režissöör Duncan Jones pani aga oma esiklapsele vanaisa mälestuseks nimeks Stenton David Jones. "Sündinud 10. juulil, täpselt kuus kuud pärast seda, kui vanaisa talle ruumi tegi. Armastan teid mõlemaid nii väga," kirjutas Duncan suvel Twitteris.