AUVÄÄRSESSE RITTA: Varem on aasta muusiku aunimetuse saanud näiteks Paavo Järvi ja Erkki-Sven Tüür. Foto: Alar Truu
Inimesed
9. jaanuar 2017, 04:00

2016. aasta muusik Robert Jürjendal: väga uhke tunne on!

"Kindlasti tuli see teade ootamatult! Sellistele teadetele on raske ennast ette valmistada," jäi heliloojast kitarrikunstnik aasta muusiku tiitlist kuuldes tagasihoidlikuks. Jürjendal ei salga, et väga uhke tunne on varem sama tiitli pälvinud muusikutega ühte ritta kuuluda.

Lõppenud aastat nimetab armastatud kitarrist ja helilooja endale edukaks. Jürjendal esitas oma soolokava mitmel pool Eestis koos löökpillimängija Madis Metsamardiga ja tenor Mati Turiga. Ta tähistas ka oma 50. sünnipäeva. "Otsustasin juubelit pidada oma koduaias soojal suvepäeval, kuigi õige kuupäev oli keset talve. Sellest kujunes üks erilisemaid päevi, mis jääb kauaks meelde," ütles ta.

Kauaks jääb Jürjendalile kindlasti meelde seegi päev, kui selgus, et just tema pärjatakse aasta muusiku tiitliga. "Kindlasti tuli see teade ootamatult! Sellistele teadetele on raske ennast ette valmistada," jäi muusik tagasihoidlikuks.

Samas ei salga ta, et väga uhke tunne on varem sama tiitli pälvinud muusikutega ühise nimetaja alla kuuluda. Aasta muusiku tiitli on pälvinud näiteks Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Alo Mattiisen (1988), Tõnu Kaljuste (1998) ja Erkki-Sven Tüür (1996). 2015. aastal pärjati aunimetusega helilooja Tõnu Kõrvits.

"Kõik need inimesed on suurepärased muusikud ja eesti kultuuriloos olulisel kohal. Mul on väga hea meel, et saan sarnaselt nendega jagada seda tunnet, mida tähendab olla aasta muusik," sõnas kittarivirtuoos.

Mees, kes on asutanud ansambli Weekend Guitar Trio, peab oma suurimateks saavutusteks kolmandat sooloalbumi "Lihtminevik" ning koos muusik Kaido Kirkmäe ja semiootik Valdur Mikitaga sündinud albumit "Iluküsija". Peale kahe albumi nimetab Jürjendal mulluste suurimate kordaminekutena kontserte ja plaadistamisi tütarlastekooriga Ellerhein, Eesti Filharmoonia Kammerkooriga ning Taani-Eesti kammeransambliga Five Seasons.

1980. aastatel elektroakustiliste katsetustega ning kitarristi ja laulukirjutajana ansamblis 777 oma loometeed alustanud Jürjendali ampluaa on väga lai: peale soolokitarri on ta muusikat kirjutanud keelpillikvartetile, klavessiinile, plokkflöödile, kammerorkestrile ja ka Eesti Rahvusmeeskoorile. Temalt pärineb ka mitmete teatrilavastuste ning loodus- ja lühifilmide muusika. Selle kõrval peab mees muusikaõppejõu ametit nii Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias kui ka Viljandi kultuuriakadeemias.

Aasta muusiku aunimetuse saavad muusikud, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Tiitli kandja otsustavad ERRi muusikatoimetajad.