Mart SanderFoto: Erakogu
Inimesed
6. jaanuar 2017, 15:39

Mart Sander otsib telesarja Kristjan Palusalu teisikut: olen Palusaluga nooruspõlves ka kohtunud (17)

“Mul on õnn olnud Kristjan Palusaluga ka mingil määral tuttav olla ja olen alati tundnud, et kaudselt olen ma ka tema surmas süüdi,” üllatab multitalent Mart Sander, kes praegu otsib sarja võtete jaoks inimest, kes olümpiasangariga sarnaneks.

Mart otsib Facebooki grupis "Pean saama näidelda, muidu suren" meest, kes sarnaneks välimuselt noore Kristjan Palusaluga. Kui võiks arvata, et ehk on Sander hakanud kahekordsest olümpiavõitjast filmi väntama, ütleb mees, et vajab osatäitjat siiski oma selleaastasesse põhiprojekti, ajaloolisesse telesarja "Litsid". “Kui keegi on minu samanimelisi raamatuid lugenud, siis nad teavad, et väikesesse Tallinna eliitbordelli satuvad segastel sõja-aastatel paljud ajaloost tuntud inimesed,” selgitab Sander ja ütleb, et kui ta hakkas raamatut stsenaariumiks ümber töötama, tuldi produtsent Tuuli Roosmaga mõttele, et kui kõik ei ole päris üks-ühele sama, nagu romaanis, on vaatajal veidi põnevam. “Seetõttu olen esimesel hooajal sisse toonud ka mõningaid selliseid tegelasi, kes romaanitsüklis veel pole läbi käinud. Kristjan Palusalu on üks neist,” ütleb ta.

Mart Sander sõnab, et Kristjan Palusalu on tema jaoks 20. sajandi Eesti sportlastest kindlalt number üks. “Päev, mil ta Berliini olümpiamängudelt kahe kuldmedaliga Tallinna saabus, pidi olema emotsionaalselt täiesti unustamatu, ühe väikese rahva eneseteadvuse jaoks totaalne adrenaliinilaks,” usub Sander. Lisaks elas Palusalu mehe arvates äärmiselt põnevat elu. “Mobilisatsioon Venemaale ja surmamõistmine 1941. aastal, põgenemine Soome kaudu tagasi Eestisse, sõja järel taas vangilaager...” Mart ütleb, et Palusalu elu vääriks täispikka mängufilmi, kuid ka selleks oleks eelkõige vaja leida näitleja, kes oleks samas ka võimas atleet. 

OLÜMPIASANGAR: Mart on koloreerinud ühe foto kahekordsest olümpiavõitjast Kristjan Palusalust, kelle ta tahab osatäitjana tuua sisse oma romaani põhjal vändatavasse teleseriaali "Litsid".

Palusalu oli elegantne ja sõbralik

Muide, Mart on isegi nooruses Kristjan Palusaluga aega veetnud ja isegi olümpiavõitja surmaõhtul! “Kui ma olin 18aastane, just alustanud ansambliga Modern Fox, toimus lauluväljakul meie kontsert ja suur Kristjan Palusalu austamisõhtu. Meie mängisime Berliini olümpiamängude tunnusmeloodiat, rahvas skandeeris “Hurra-hurra, Kristjan, murra!”. Kuna see kõik toimus veel pimedal nõukogude ajal, enne laulvat revolutsiooni, oli kogu üritusel selline rahvusliku ülestõusu mekk juures. Miilitsaid ja kagebešnikuid olid kõik kohad täis,” meenutab Mart. Pärast kontserti lauluväljakul liikus seltskond edasi Kristjani juurde koju. Mart oli nende hulgas. “Ta oli väga sõbralik ja elegantne, rääkis pehme, peaaegu häbeliku häälega, täpselt nagu vanades ringvaadetes oma kuulsuse tipul,” meenutab Sander suurmeest.

Mart räägib veel, et kinnises seltskonnas meenutas Kristjan Palusalu asju, mida ta avalikult rahvale rääkida ei saanud. “Seda, kuidas ta Hitleriga õhtustas ja pidulikul vastuvõtul Hitleri silmarõõmu, imeilusa filmirežissööri Leni Riefenstahli tantsule viis, mispeale HItler jonnakalt temaga enam sõnagi ei vahetanud. Ja ka seda, kuidas soomlased ta 1941. aasta sügisel äärepealt maha oleks lasknud, kui ta üle piiri põgenes. Õnneliku saatuse tõttu oli tema vangistajaks sportlane Heikki Savolainen, kes ta kohe ära tundis. Mälestuste ja emotsioonide tulv oli aga liiga suur ja 79aastase härra süda ei pidanud vastu.”

Mardile kirjutas ka Kristjan Palusalu järeltulija

Miks otsib Mart osatäitjat aga Facebooki kaudu? “Meil on seal üks tore kommuun neile, kes kangesti näidelda tahavad. Kui on tarvis tegelasi massistseenidesse või väiksematesse rollidesse, reklaamidesse, muusikavideotesse, siis pöörduvad tegijad reeglina just sinna portaali,” ütleb Mart, kes on sealtkaudu leidnud ka kaks neidu oma seriaali peaosaliste hulka. Praegu kirjutabki Mart neid episoode, kus Palusalu üheks tegelaseks saab. “Ma ei tea veel, kui suureks seda rolli kasvatada. See oleneb juba sellest, kas leiame mõne näitleja, kes pole lihtsalt nii-öelda dekoratiivne, vaid suudab sellest rollist arendada ka tõelise karakteri.”

Praeguseks on Sandrile rollitäitjaks pakutud umbes nelikümmend inimest, kellest mõned on mehe sõnul tõesti hämmastavalt Kristjan Palusalu sarnased. “Enamus neist on sportlased, kes küll näitlemisega tegelenud pole, aga neis kahes ametis on palju ühist – eelkõige julgus ja oskus ennast publiku silme all viimse piirini mobiliseerida.” Mart ütleb, et kõige huvitavamaks leiuks on osutunud Kristjan Palusalu järeltulija. “Sama nimi, sarnane nägu, sarnane kehaehitus!” imestab Mart. “Tema kirjutas mulle ise ja ütles, et kui juba Palusalu, siis olgu päris Palusalu. Ta ütles, et Kristjan Palusalu oli tema vanavanaonu. Fantastiline!”

Paljud on soovitanud Mardil ise sellesse rolli astuda. “Mõnes mõttes nali, mõnes mõttes kompliment. Teatud väike sarnasus meis ju ehk ongi, aga meie seriaalis peab Palusalu ikkagi olema noor mees, tippsportlane,” ütleb Mart ja lisab, et tema roll peaks ikka jääma kaamera taha. Mees on seriaali stsenarist ja režissöör. “Kui üldse kaamera ette kipun, siis ehk alles mõnes hilisemas hooajas, kui sari juba käima on läinud.”