Video: Martin Ahven
Inimesed
4. jaanuar 2017, 16:00

ÕHTULEHE VIDEO | Kas Tallinnas võiksid kõrguda uhked pilvelõhkujad? (6)

Välisministeeriumi kultuuripreemia pälvinud arhitekt Andrus Kõresaar rääkis Õhtulehele muu hulgas, millised Eesti ehitised on arhitektuuriliselt kõige silmapaistvamad ja kui kõrge võiks olla pealinna kõige uhkem pilvelõhkuja.

"Kõige kõrgem, milles on kokku lepitud, kuid mis ei sünni, on 210 meetri kõrgune. See on detailplaneeringuga planeeritud Koplisse, endise Balti manufaktuuri hoovi. Kui Helsingist laevaga tulla, siis juba poolelt teelt paistaks see silma. Aga see ei sünni, sest ta on südalinnast väljas," selgitas Kõresaar.

Võrdluseks: maailma kõrgeim hoone on Dubais asuv Burj Khalifa, millel meetreid 829,8.

Kuidas tundis 2015. aastal noore arhitekti preemia pälvinud Kõresaar end aga välisministrilt kultuuripreemiat vastu võttes? "Eesti arhitektuur on valdkond, millega välismaale minnes, tunnen ma end kui üksik hunt – ma olen võõras keskkonnas ja nende inimeste jaoks on see tundmatu värk. Tajuda, et välisministeerium on seda tähele pannud, on väga soe tunne."

Vaata rohkem Õhtulehe videost!

Kultuuripreemia laureaat Andrus Kõresaar on näituse "Vana ja uus Eesti kaasaegses arhitektuuris/Conversion in Estonian Contemporary Architecture“ kuraator. 2013. aastal loodud fotonäitus tutvustab eesti kaasaegse arhitektuuri põnevamaid ja rahvusvaheliselt tunnustatud objekte.

Koostöös välisesindustega on näitust esitletud Suurbritannias, Soomes, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Poolas, Ungaris, Venemaal ja Prantsusmaal.