Foto: Alar Truu
Film
4. jaanuar 2017, 15:04

GALERII | "Päevad, mis ajasid segadusse" valiti 2016. aasta parimaks Eesti filmiks (23)

Täna kuulutas Eesti Filmiajakirjanike Ühing filmi "Päevad, mis ajasid segadusse" 2016. aasta parimaks Eesti filmiks. Neitsi Maali aastapreemiaga kaasnes auhinnaraha ja pronkskuju, mida oli vastu võtmas filmi režissöör Triin Ruumet.
Foto: Alar Truu

Eesti Filmiajakirjanike Ühingu esimehe Tristan Priimäe sõnul on tal suur rõõm, et esimest korda läks auhind naisrežissöörile. "Ma ei tea, kas see ütleb midagi Eesti filmitööstuse, ühiskonna või hoopis filmiajakirjanike ühingu kohta, aga nüüd, 24. korral sai Neitsi Maali laureaadiks esmakordselt naine. Ja naised on seekord ka aasta filmiajakirjanik ning parima levifilmi autor ja samuti selle maaletooja." 

Aasta filmiajakirjaniku tiitli võitis Eesti Ekspressi ajakirjanik Maria Ulfsak, aasta levifilmiks valisid kriitikud saksa režissööri Maren Ade "Toni Erdmanni".

Neitsi Maali pronkskujuga kaasneb rahaline auhind 2000 eurot. 

Neitsi Maali nominentide hulka jõudsid veel:

  • "Luuraja ja luuletaja" (režissöör Toomas Hussar)
  • "Polaarpoiss" (režissöör Anu Aun)
  • "Teesklejad" (režissöör Vallo Toomla)
  • "Tühi ruum (režissöör Ülo Pikkov)" 
Foto: Alar Truu

EFÜ tegutseb alates 1993. aastast ja on rahvusvahelise filmiajakirjanike organisatsiooni FIPRESCI liige. Esimene EFÜ auhind anti välja 1994. aastal 1993. aastal valminud filmile, seega on Neitsi Maali kõige pikaajalisem ja järjepidevam filmiauhind Eestis.