Bikram jooga looja peab oma mitu miljonit dollarit väärt impeeriumi loovutama.Foto: Reuters / Scanpix
Õhtulehe horoskoobid
5. jaanuar 2017, 17:05

Miljonärist joogaguru mõisteti süüdi seksuaalses ahistamises ja ta peab loobuma oma varandusest (13)

Bikram jooga looja peab oma mitu miljonit dollarit väärt impeeriumi loovutama, kuna ta mõisteti seksuaalses ahistamises süüdi.

Bikram Choudhury (70) asus 1970ndatel Californias populariseerima traditsioonilise jooga edasiarendust – Bikram joogat. Tegemist on 26 erinevast harjutusest ja kahest hingamisharjutusest koosneva joogaseeriaga, mis pärineb traditsioonilisest hatha joogast.

Bikram jooga teeb eriliseks see, et harjutusseeriaid sooritatakse kuumas ja niiskes ruumis ehk tingimustes, mis on väga sarnased jooga sünnimaa India kliimaga. Kogu 90 minuti vältel, mil harjutusseeriaid praktiseeritakse, on ruumis 40 °C sooja ja 40% õhuniiskust.

Bikram jooga sai ajapikku rahvusvaheliseks kultuseks ning sellega tegelevad rutiinselt sellised kuulsused nagu Madonna, Beyoncé ja David Beckham.

Joogainstruktori paljastas ta enda jurist

Bikrami joogaimpeeriumiga ühines 2011. aastal Minakshi Jafa-Bodden (47), kes asus instruktori peajuristiks.

Kui proua Jafa-Bodden soovis lähemalt uurida Choudhury vastu esitatud seksuaalse ahistamise ja kallaletungi süüdistusi, vallandati ta ootamatult.

"Ta võib esmakohtumisel väga hurmav olla, aga see ei kesta kaua. Talle esitati süüdistusi nii vägistamises kui ka kallaletungis. Esimene kaebus oli mu jaoks üllatus, aga pärast seda hakkasin nägema teatud mustrit. Kui ma keeldusin tema kuritegude kinni mätsimisest, hakkas ta mind solvama ja sõimama."

Jurist kaebas joogainstruktori kohtusse ning Choudhury mõisteti eelmisel jaanuaril süüdi. Viimase kohtuotsuse järgi peab Choudhury maksma Jafa-Boddenile kahjutasuks 4,6 miljonit dollarit.

Bikram proovib peitu pugeda

Kohtuotsuse valguses saab Jafa-Bodden endale kõik 700 Bikram Jooga frantsiisile kuuluvat treeningstuudiot üle maailma ning ka 43 Cloudhury autot, sh 13 Rolls-Royce’i, kaheksa Bentleyt ja kolm Ferrarit.

Jafa-Bodden avaldas arvamust: "Bikram ei ole enam Bikram Jooga boss. Mina olen. Ma olen täielikust põrgust läbi käinud, aga vandekohus on nüüdseks rääkinud. Bikram küll proovib oma varasid peita ja on Ameerikast põgenenud, aga õiglus saab jalule seatud."

Joogaimpeeriumi frantsiisidele on teavituskirjad muutustest edasi saadetud ning Jafa-Boddeni juristide tiim proovib jälile jõuda tema varadele igal pool maailmas, sh teemantidega kaetud käekellale, mille väärtust hinnatakse enam kui miljonile eurole.

Choudhury alluvatelt proovitakse kohtu kaudu informatsiooni saada, kuhu tema autod garaažidest kohtumääruste vastaselt kadunud on.

Oktoobris andis Bikram Choudhury HBO telesaatele Real Sports intervjuu, kus ta nimetas neid naisi, kes teda vägistamises süüdistavad, rämpsuks ja ütles, et üks piisk tema spermat on väärt miljon dollarit. Instruktori väitel suudab ta ravida Parkinsoni tõbe, AIDSi ja vähki ning et 5000 kõige ilusamat, kuulsamat ja rikkamat naist maailmas soovivad temaga iga päev magada.