Jaak Juske "Sada põnevat lugu Tallinnast", Pegasus, 2016Foto: Rahva Raamat
Raamat
21. detsember 2016, 09:24

ARVUSTUS | "Sada põnevat lugu Tallinnast" pakub ka teadjamale üllatuspalukesi

Jaak Juske "Sada põnevat lugu Tallinnast" jääb silma juba Mart Kivisilla maitseka kaanekujundusega ja sisaldab ohtralt mustvalgeid fotosid kunagisest Tallinnast ning püstitamatagi jäänud ehitistest, ent sisuski ei pea pettuma. Kas teadsite näiteks, et Stockholm on aastasadade eest  lühikest aega Tallinnale kuulunud? 

Ajalugu koosneb lugudest. Olulisi lugusid tuleb rääkida ikka uuesti ja uuesti, et iga järgmine sugupõlv teaks meie pealinna või oma kodulinna Tallinna minevikku. Autor Jaak Juske on oluliseks pidanud ja eelistanud lugejani tuua neid jutustusi, mis seavad Tallinna laiemalt Eesti või Euroopa ajalukku. Enamik neist koosneb ajaloolistest faktidest, siiski ei puudu ka legendid. Samas võib igast legendistki alati leida kübekese tõtt.

Menukaid kummitustuure vedav Juske on kirjutadeski ladus jutustaja. Tema esitatud lood on üldjoontes kronoloogilises järjekorras. Teisalt võib ühte peatükki mahtuda ajarännakuid nii keskajast tänapäeva kui ka tänapäevast tagasi minevikku. Raamatust leiab hulga lugusid, mis on seotud meie riikluse sünniga. Ära on toodud ka mitmete Tallinna elu oluliselt mõjutanud inimeste elulood.

Esinduslik pildimaterjal pärineb Eesti rahvusraamatukogu, rahvusarhiivi, muuseumite ja erakogudest. Lugeja saab visuaalse ülevaate kunagisest Tallinnast ning näeb ühtlasi ehitisi, mis hävinesid 1944. aasta 9. mai Tallinna pommitamise käigus. Lisaks saab pilgu heita neilegi hoonetele, mida plaaniti Tallinnasse ehitada, kuid mis jäid ühel või teisel põhjusel püstitamata (näiteks Nõukogude palee või Soome arhitekti Eliel Saarineni Suur-Tallinna projekt).

Lugedes saab teada mitmetest väheteatud ajaloolistest seikadest. Peale selle, et Rootsi pealinn on olnud panditud hansalinnadele eesotsas Tallinnaga (see tõik üllatas isegi minu ajaloolasest ema), selgub ka, kuidas Venemaa kaotus Jaapani merel muutis tundmatuseni Põhja-Tallinna maastikku ning mismoodi soomlased päästsid Tallinna 1944. aasta märtsis täielikust hävingust.

Raamat reedab lugejale ka Raudvärava lahingu saladuse ja mõndagi Jeruusalemma mäe lahingu kohta. Juttu on Tallinnast pärit mehest, kes maalis Euroopa kroonitud päid, ja Madalmaade aadlikust, kellest sai Vene väejuht ning lõpuks Tallinna muumia. Niisamuti Tallinnas sündinud mehest, kes süütas Moskva ja juhtis Vene salapolitseid, kui ka siit pärit töölisest, kes tõusis Nõukogude Liidu juhiks. Üks lähiminevikuline lugu pajatab aga sellest, mismoodi tikutops Teletorni päästis.

Sääraste jutustusi koondavate kogumike pluss on alati see, et neid ei pea korraga kaanest kaaneni läbi lugema. Siin raamatus mahub enamik lugusid vaid ühele–kahele leheküljele. Väärt mõte on lugeda raamatust jupike läbi ning minna siis pere või sõpradega jalutuskäigule mõnda Tallinna asumisse. Tänapäevasele reaalsusele lisaks kangastub ehk ka see, mis asus ja toimus samades paikades varem.

Eestlased on üldiselt ajaloohuviline rahvas, ent vahel kipub ununema, et kohalik ajalugu on samavõrd põnev ja avastamist väärt kui maailmaajalugu. Eelkõige rikastab antud teos muidugi koduloo uurijate ja giigide teadmisi, üht-teist saavad kindlasti kõrva taha panna mälumängijad.