Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
17. detsember 2016, 12:17

Jõulurõõmu perelemmikuile

Ehkki kass või  koer ei arva pakisaamisest tavaliselt suurt midagi, on paljudes peredes siiski kombeks ka neile kinke teha. Kui olete külla minemas perele, kus lemmikloom on väga tähtsal kohal, ei maksa tedagi unustada.

Kõige lihtsam on võtta kingituseks kaasa mõni hea konserv – et loomgi saaks pühade ajal maiustada. Konservi ostma minnes oleks aga hea teada, millise firma toitu pererahvas tavaliselt oma lemmikule ostab – mõni kass või koer võib toidu suhtes olla väga tundliik või lihtsalt valiv.

Uus ja uhke kaelarihm 

Kaelarihm on koerale hea kink, eriti siis, kui sellele kinnitatud plaadile on graveeritud koera nimi ja omaniku telefoninumber. Kiip peaks olema küll igal koeral, aga nii mõneski paigas on looma leidjal keeruline jõuda kohta, kus saab kiipi kontrollida, seepärast võiksid andmed, mille abil saab omanikuga kontakti võtta, olla ka kaelarihmalt leitavad.

Kes tahab teha lemmikule ja ta peremehele ühise kingituse, võib otsustada GPS-kaelarihma kasuks: see võimaldab plehku pannud koera asukoha hõlpsalt kindlaks teha. Internetist leiab kaelarihma kohta üksikasjalikumat infot (nt veebilehelt canese.ee). Nii mõneski peres teeb selline kaelarihm elu oluliselt muretumaks.

Et koer oleks nähtav 

Pimedas, eriti kui lund maas pole, võib koer olla raskesti märgatav, pimedaks läheb praegu aga varakult. Jalutuskäigud on märksa turvalisemad, kui nii peremees kui ka koer on tehtud autojuhtidele võimalikult hästi nähtavaks. Koeral võiks olla helkurvest, LED-ribaga kaelarihm või helkurpaelaga põimitud jalutusrihm.

Rõõmuks kassile ja kodule 

Kui kodus on kasse rohkem kui üks ja nad ei saa omavahel kuigi hästi läbi, aga ka siis, kui pere ainsal lemmikul on käitumisprobleeme (hirm, stress, märgistamine vm), on abi loota feromoonteraapiast. Feliway Classic on loodusliku nn õnnehormooni sünteetiline analoog, mis leevendab stressi ja parandab tänu sellele käitumisprobleeme. Feliway Friends on aga sünteetiline analoog rahustavale feromoonile, mida levitavad emakassid oma poegadele – kassipoegadel aitab see tunda end turvaliselt ja kaitstult, mitme kassiga majapidamises loob aga kasside vahel suurema harmoonia. Adaptili nime all on sama toimega tooteid olemas ka koertele. Oma loomaarstiga nõu pidades saab valida oma pere loomadele sobivaima.

Arendavad mänguasjad 

Pehmed piiksuvad mänguasjad ei jäta naljalt külmaks ühtki koera ega kassi.  Koertele meeldivad ka igasugused sikutamisköied, head ajaviidet pakuvad neile närimiskondid. Kassile võib kingitava mänguasja ka ise meisterdada: näiteks kinnitada nööri või pulga otsa suled või lindikesed, mis imiteerivad saaki ja mille tagaajamine pakub kassile lusti pikaks ajaks. Väikesed krõbisevad mänguhiired või muud sedasorti lelud ergutavad samuti kassi jahiinstinkti. Paljud kassid võivad pikalt taga ajada ka pehmelt põrkavaid palle.

Koertetreenerid ja loomaarstid soovitavad aga soetada lemmikuile ka arendavaid mänguasju: selliseid, mille puhul loom saab lõhna järgi aru, et sellesse on peidetud maius, aga peab natuke nuputama ja takistusi ületama, et see kätte saada. Sellised lelud annavad lemmikuile tegevust näiteks üksiolekuajaks.