Õie-Mari Aasmäe (paremal) isa Hardo Aasmäega (vasakul) Eesti Kaubandus-Tööstuskoja piknikul aastal 2005.Foto: Viktor Burkivski
Tele
15. detsember 2016, 21:32

Hardo Aasmäe tütar eitab vandenõuteooriaid: midagi erilist ei juhtunud, ta kukkus üle käsipuu ääre (66)

Endise Tallinna linnapea, Eesti Entsüklopeedia juhi ja poliitiku, majandusgeograafi ja ettevõtja Hardo Aasmäe surm üle-eelmisel aastal oli õnnetusjuhtum, kinnitas ta tütar Õie-Mari Aasmäe, kes äsja andis välja isa artiklite kogumiku "Tähelepaneliku loodusvaatleja märkmed“.

Tütar eitab igasuguseid vandenõuteooriaid, mis tekkisid seoses Hardo Aasmäe ootamatu ja uskumatu surmaga. "Mingil hetkel me Juku-Kallega (Juku-Kalle Raidtoim) käisime tutvumas nende toimikutega politseis. Midagi erilist ei juhtunud. Istusid ühe tuttavaga kontoris ja siis hakkasid koos ära minema ja astus ja kukkus üle käsipuu ääre,“ meenutas Õie-Mari Aasmäe ETV "Ringvaates“ oma isa traagilist surma kaks aastat tagasi. "Kiirabi elustas teda paarkümmend minutit, aga ei õnnestunud… Ta kukkus täitsa pea peale.“

Naine ütles, et isa surm pani teda elule kindlasti teistmoodi vaatama, sest ainsa lapsena olid nad isaga väga lähedased ja suhtlesid iga päev. "Kindlasti see auk jäi hästi-hästi suur, aga nüüd ma annan raamatuid välja, tegutsen ja teen ja olen püüdnud tema mälestust elus hoida,“ rääkis Aasmäe tütar.

"Kaks aastat enne tema surma tegelesin ma tema (isa – toim) aitamisega ja nüüd ma olen selle ise üle võtnud,“ lisas ta.

Raamat sündis, kui Õie-Mari Aasmäe hakkas suve algul isa elulooraamatut kokku panema ning sattus tema artiklitele. Esimesed artiklid on kirjutatud aastal 1987. "Esimene kriteerium, mille kaudu ma neid valisin, oli see, et anda ülevaade kõigest, mis teda huvitas. Aga teine oli, et kõigil võiks ajatu mõõde olla, et tänasesse päeva ka sobiks," kirjeldas Õie-Mari.

Humoorikam külg on Õie-Mari arvates, et paljud isa kirjutatud lood olid isegi prohvetlikud. 1996. aastate artikkel räägib näiteks Keskerakonna tollasest rahastamisskandaalist. "Kui ma seda artiklit lugesin esimest korda selle aasta augustis, siis ma küll mõtlesin, et midagi pole vahepeal muutunud,“ rääkis Õie-Mari Aasmäe.

"Võib-olla üks prohvetlikumaid lugusid on aastal 2001 kirjutatud artikkel "Islami pealetung“. Seal ta tegelikult ennustab rändekriisi ja kõike seda, mis meil siin vahepeal toimus, tugevalt ette. Ta annab ka märku, kuidas sellises olukorras käituma peaks,“ rääkis Õie-Mari.

Raamatus on artikleid kommenteerinud Andres Kollist, Kaur Kivirähk, Sven Kivisildnik, Toomas Kümmel, Kalev Stoicescu, Indrek Kuus, Tarmo Teder, Anto Liivat, Kaarel Kaas, Jüri Pino ja Priit Simson.