Foto: Indrek Arula
Tele
18. detsember 2016, 10:01

FOTOD JA VIDEO | Eesti parim koolikokk selgub peagi – saa tuttavaks: Palupera põhikooli Leelo (5)

Juba 23. detsembril selgub ETV ekraanil saates "Eesti parim koolikokk", millise kooli kokk osutub võitjaks. Kuni finaalini avaldame loosi tahtel tosinast võistlejast kuue tutvustused ja nende retsepti, mis kirjas saate põhjal valminud Kaileen Mägi esikteosest "Koolikoka raamat".

Palupera põhikooli Leelo

Leelo on põline paluperalane – sealsamas sündinud ja samas koolis käinud, kus ta ise praegu kokaametit peab. Palupera põhikoolis on käinud ka Leelo enda lapsed. Paluperas elavad ka tema neli venda, vaid õde on veidi kaugemale kolinud. Pesamuna Leelo suguvõsas jookseb naisliini pidi kokandusgeen. Tema ema tegi fantastiliselt süüa, nii et pole ime, et kaks tütart tee kokanduse juurde leidsid – Leelo õde on ka kokk ja vennanaine peab samuti sama ametit.

Leelo teeb koolis süüa 90 inimesele. Palupera kooli söökla on keldrikorrusel, kuhu viib kitsas trepp, nii et trügida ei saa keegi, rahulik peab olema. Trepi peal kätte saadud rahu tuleb tihtipeale kaasa ka toidulaua taha. Lärmamine pole siin üldse moes.

MAKSAPASTA (neljale)

Foto: Indrek Arula

400 g pennet

400 g värsket veisemaksa

100 g riivitud juustu

1 sibul

200 ml rõõska koort (35%)

Paar peotäit külmutatud juurvilju

Maitserohelist, soola, pipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Prae pannil õlis kuubikuteks lõigatud maks, maitsesta soola ja pipraga ning lisa peeneks hakitud sibul ja juurvili. Vala juurde rõõsk koor ja lase madalal kuumusel mõni minut podiseda. Nõruta pasta ja pane segades pannile, lisa ka riivitud juust ja maitseroheline ning sega kõik läbi.

Teised Leelo retseptid (supp ja magustoit) leiad raamatust "Koolikoka raamat".