NAINE: Väidetavalt tahtis Windsori hertsog elu lõpuni lapseks jääda. Mehelike näojoontega Wallis olnud talle sobiv kantseldaja.Foto: Vida Press
Inimesed
13. detsember 2016, 04:00

Edward VIII loobus troonist, et abielluda hermafrodiidiga? (12)

Kuninga armastatul olevat olnud nii mehe kui ka naise sootunnused.

Kuninga armastatul olevat olnud nii mehe kui ka naise sootunnused.

80 aastat tagasi, 11. detsembril 1936 kõlas BBC raadioeetris kuningas Edward VIII vaevu-vaevu vaoshoitud hääl. Isa surma järel alla aasta Ühendkuningriiki valitsenud ja ametlikult kroonimata 42aastane monarh teatas: "Te kõik teate põhjusi, mis on sundinud mind troonist loobuma." Põhjuseks oli kaks korda lahutatud ja kuulujuttude järgi pikantse füüsisega ameeriklanna Wallis Simpson, kelleta Edward VIII ei suutnud elada. 

Troonist loobumine oli skandaalsuse tipp. Viimati oli Briti monarh seda teinud 1688. aastal, kui parlamentliku riigipöörde, nn kuulsa revolutsiooni tagajärjel pages Inglismaalt viimane Stuartite soost kuningas – katoliiklane James II – ning Briti kuningakroon läks Hollandi päritolu protestantliku Oranje Willemi ehk William III kätte. Nüüd tuli Edward VIII-l valida kuningakrooni ja armastuse vahel. Ta valis oma südamedaami ja astus tagasi.

Edasi lugemiseks: