Õpilasleiutajate konkursi võitja Aleksander Urbala saates "Hommik Anuga"Foto: kuvatõmmis videost/ ERR
Tele
12. detsember 2016, 12:26

Kuueaastane õpilasleiutajate konkursi võitnud Aleksander Urbala leiutas pudrujahutaja! (32)

Saates "Hommik Anuga" oli külas Aleksander Urbala, kes on vahva 6-aastane leiutaja ning selleaastase õpilasleiutajate konkursi noorim võitja. Tema leiutas koos vanaisaga igapäevases majapidamises väga vajamineva asja – pudrujahutaja!

Noor leiutaja selgitas oma leiutist nii: "Nagu vajutad nupule, paned pudrukausi alla ja ootad paar minutit." Urbala sõnul tuli tal mõte leiutada pudrujahutaja just sellest, et talle ei meeldi kuuma putru süüa. Poiss sööb igal hommikul maisihelbeputru, kuid ta ei kannata oodata, kuni puder hommikuti jahtub, seetõttu kasutabki ta oma seadeldist iga päev.

Pudrujahutaja koosneb nupust, patareist, voolustikust, mootorist ning propellerist, mis on tehtud jäätisepulkadest. Enne leiutamist pidi poiss koostama ka joonise, mille käigus õppis ka palju kirjutama. "Minu jaoks on kõige keerulisem J tähte kirjutada," tunnistab ta.

Pudrujahutajaga saab jahutada Urbala sõnul ka suppi ja kõike muud, mida saab kausi sisse panna. Et leiutise vastu on huvi tundnud päris paljud sõbrad, siis kavatsebki poiss oma tehase teha ja pudrujahutajaid tootma hakata. "Et ma otsin endale tehase ja panen müügile ja ostavad minult. Mingi 50 eurot maksaks," rääkis ta.

Esikoha eest sai 400 eurot, olles kõige parem leiutaja, kes veel koolis ei käi. Urbala kohtus ka presidendi, Kersti Kaljulaiuga. Kuid Urbalal polnud see esimene kokkupuude presidendiga, nimelt pidas poiss kirjavahetust ka Toomas Hendrik Ilvesega. Kui saatejuht Anu Välba küsis, kumb president siis talle rohkem meeldib, vastas Urbala, et Ilves meeldib rohkem. "Sest ta oli selline lahedam. Saatsime üksteisele kirju ja ta saatis vastu pildiga kirja," rääkis poiss.

Õpilasleiutajate konkursi võitja Aleksander Urbala koos president Kersti Kaljulaidiga Foto: kuvatõmmis videost/ ERR

Urbalat huvitab väga teadus ning suuremaks saades lubas ta hakata teadust õppima. Järgmisena tahab ta leiutada tõstuki väikestele lastele, kes ei ulata postkastist kirju võtma.