Foto: LAURA OKS
Saund
9. detsember 2016, 12:09

Grammyle nomineeritud Tõnu Kaljuste: "Ma pole konkurentide plaate kuulanud." (7)

„Läheb nagu läheb. Loodan, et võidab huvitavaim ja parim album,“ räägib neljandat korda Grammy nominatsiooni saanud dirigent Tõnu Kaljuste.

„Asjasse puutuvad inimesed kuulavad kõiki nominente ja otsustavad. Ise pole ma nn konkurentide plaate kuulanud ega oska midagi arvata,“ seletab Kaljuste, kes on seekord Grammyle nomineeritud Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkesteri plaadiga „Gesualdo“. „Mitmed teised ECMi alt välja tulnud plaadid on olnud mu produtsendi Manfred Eicheri erinevate nominatsioonide nimekirjas,“ lisab Kaljuste.

Korra on Kaljuste Grammy juba võitnud – 2014. aastal Arvo Pärdi „Aadama itku“ eest. Enda tänavusi tegemisi 2014. aastaga võrreldes tõdeb dirigent, et 2016. aasta pole nii töine olnud, kuid edukaks peab ta mõlemat aastat. Seda, et Kaljuste tänavuste tegemiste eest taas Grammy nominatsiooni saab, ta aimata ei osanud.

Kokku on tänavu Grammyle nomineeritud kolm eestlast. Lisaks Kaljustele on nominentide seas Neeme Järvi parima orkestriesituse kategoorias helilooja Jacques Ibert teoste plaadiga ning parima nüüdismuusika teose nominentide seas Eesti fagotimängija Martin Kuuskmann Theofanidis fagotikontserdiga. 2014. aastal oli eestlastest nominente samuti kolm (A. Pärt, N. Järvi ja T. Kaljuste).

Lisaks on nii aasta albumi ning parima kantrialbumi kategoorias nomineeritud ansambel Sturgill Simpson, kelle kitarristiks on noor eestlane Laur Joamets. „Kõikidele meile on see igati arvestatav saavutus,“ usub Kaljuste.