Helena Merzin-Tamm ja Raivo E. TammFoto: Aivar Kullamaa
Inimesed
3. detsember 2016, 04:00

MIDA RÄÄGIVAD SAATEOSALISTE ABIKAASAD? "Selline tunne, et lähed justkui ise lavale!" (15)

"Raske oli istuda saalis, kui Raivo laval oma numbrit tegi," tunnistab näitlejanna Helena Merzin-Tamm, kes saate "Su nägu kõlab tuttavalt" salvestuste aegu stuudios publiku seas istus. "Selline tunne, et lähed justkui ise lavale, sul hakkab ju mootor samamoodi tööle," kirjeldab Helena.

Istud saalis ja mõtled, et appi, kas Raivo on närvis. Esimese lindistuse ajal, kui ta tegi Michael Jacksonit, oli mul nii halb olla! Ma läksin nii närvi ja arvan tõesti, et pabistasin rohkem kui Raivo."

Helena mõtles lausa, et ei suuda enam neile lindistustele minna. "Et närv ei pea lihtsalt vastu," sõnab ta. Helena kannatuste rada jagus kolmele esimesele salvestusele, siis tuli peale töö Vanemuises lavastusega "Mozart ja Salieri.

Teatridirektor". Sel ajal, kui Helena Tartus proove tegi, polnud tal aega Raivo pärast enam muretsedagi. "Ma pidin ikka oma asjadele keskenduma."

Et näosaate aeg toonuks Tammede pereellu suuri muudatusi, Helena ei arva. "Tegelikult ei olnud see nii erakordselt raske, pigem samasugune nagu iga teinegi tööperiood," sõnab ta, et vabakutseliste näitlejatena on nad sääraste pöörasevõitu aegadega harjunud.

"Iga projekt on keeruline ja selles mõttes ei erinenud näosaate aeg mitte millegi poolest. Aga naersin vahepeal küll, et enam ei näegi teineteist eriti. Olid perioodid, kui mina tulin Tartust Tallinna ja Raivo sõitis Tartusse ning vastupidi. Vahepeal sõitsime teineteisest ikka täiesti mööda. Aga vähemalt sain teda telekast vaadata."

Raivo ütleb, et õnneks on neil abiks Helena ema, kes on professionaalne lapsehoidja (Helena ja Raivo peres on 1,5aastane poeg nimega Johannes Hermann, kelle eest vanaema hoolt kannab, kui vanemad ära). "Kuidagi on meil alati nii olnud, et vaatamata projektidele pole päris nii juhtunud, et kohe üldse ei näe."

Lähedaste toetus on sääraste projektide puhul Raivo sõnul ülioluline. "See on nii tegijale kui ka kaasaelajale suur asi, arvan, et kõik pered elavad tegijale kõvasti kaasa."

Kord ajas Raivo Helenale saatetulemuste kohta suisa kägu, hoides tagumise minutini saladuses, kes saate võidab. "Kui ma Meisterjaani tehes saate võitsin, siis Helena oli just Tartus ja tegi seal Inga Lungega proove," muheleb Raivo.

"Ma ei öelnud Helenale, et võitsin ja palusin Ingal ka talle mitte midagi öelda. Ütlesin Helenale telefonitsi, et võitis keegi teine, Helena jäi uskuma ja sai alles teleka ees teada. Keegi meie perest ei teadnud seda ette ja kõik naersid laginal. Aeg-ajalt ma teen selliseid üllatusi, mulle meeldib."

Raivo ei kippunudki kaasale proovisaali kõikidest pingutustest rääkima. "Kuidas tal proovides läheb, ma ei teadnud, sest ta nahistas proovida ja katsetada ikka omaette," kõneleb Helena.

"Ta ise tegi oma elu raskeks ega võtnud endale artiste, kelle kergelt ära teeb. Aga eks Raivo ongi maksimalist, kuigi kõik näosaate artistid on ikka väga tublid olnud, minu närvikava ei peaks sellist koormust ja pinget küll vastu.

Et Raivogi on tohutult kohusetundlik ja suur pabistaja, siis mõtlesin küll, kuidas ta vastu peab, aga ikkagi – leebelt läks. Ilmselt talle see meeldib see nii väga, et ta sai kogu näosaatest tohutu rahulduse."

Raivo kinnitab, et Helena närvid said tõepoolest saate tegemise aegu korralikult vatti. "Helena on ikka kõvasti pabistanud! Aga mina olen tõesti kogu näosaate ajaga väga rahul, sest olen saanud olla muusika sees.

Kunagi Estonia teatris – just "Silva" puhul, kus mul ei olnud laulurolli – ütles mulle Zoja Hertz, et naudi seda, et saad olla muusika sees ja laval, frakk seljas. Nüüd on täpselt samuti: olen hilissuvest saadik muusika sees olnud ja see on olnud niivõrd nauditav asi!"

Helena Merzin-Tamm ja Raivo E. Tamm Foto: Aivar Kullamaa