Uudised
20. juuni 2000, 23:00

Hans Miilberg esineb Pärnus soomlastele

Neljapäeval esitleb Rahvusooperi Estonia solist, bariton Hans Miilberg (55) uut CD-d. Äsja juubelit tähistanud Miilbergi sõnul pole plaat mõeldud raha sissetoomiseks, vaid lihtsalt hea muusika jäädvustamiseks.

Kas plaadil on ka mõni teie lemmikaaria?



Plaadi peal on kõik väga tuntud ja armastatud lood, näiteks "Savoy ballist", "Krahvinna Marizast", "Montmartrei kannikesest". On ka ooperit, eesti ja vene heliloojate romansse. Ma esinesin omal ajal väga palju koos Sõpruse rahvatantsuansambliga - olin kümme aastat nende solist ja sõitsime pool maailma läbi.



See plaat on minu kui lavainimese loominguline portree.



Pooled numbrid on duetid koos väga heade partneritega, nagu Helgi Sallo, Katrin Karisma ja Anu Kaal. Mul on nendega alati väga hea koos esineda ja ma loodan, et nemadki minu kohta sama ütlevad.



Kas kavatsete CD-müügiga rikkaks saada?



See plaat pole välja lastud rahateenimise eesmärgil, vaid lihtsalt selleks, et jäädvustada materjali, mis raadiofonoteekides muidu unustusse vajuks - seal on ju muusikat ka vanadel veninud lintidel. Tänu Jüri Kruusi ja Priit Kuulbergi tööle on üks osa neid nüüd päästetud.



Aga mingit kasu ma plaadist küll saada ei looda - plaati teha on ju niigi väga kallis lõbu.



Kas korraldate oma plaadi ja juubeli puhul suurema vastuvõtu?



Ei, mu sünnipäev oli juba ära. Lisaks on ajad muutunud ja vanad traditsioonid on kadumas.



Olen juba üle kahekümne aasta Estonias töötanud ja võin öelda, et vanasti oli teisiti. Kui kellelgi oli sünnipäev, tegime talle üllatuse, läksime kell kaksteist öösel teda üles laulma. Nüüd selliseid asju ei tehta. Inimestel on vist rohkem probleeme ja seltsielu on jäänud tahaplaanile.



Kas te võtate osa ka suve klassikaüritustest?



Ei, aga me käime laulmas - Pärnus Tervise sanatooriumis laulmisest on saanud traditsioon. Esitame seal bariton Aare Saaliga soomlastele Georg Otsa repertuaarist pärit laule. Soomlased armastavad väga Otsa ja nende vastuvõtt on alati väga soe.