KADRI KÕUSAAR: "Öeldakse, et oma trepikoja geeniust ei tunta. Selles mõttes on meile eriti suur tunnustus ja au, et "Ema" ka PÖFFil märgati."Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
28. november 2016, 04:00

PÖFFi VÕITJAD: Kadri ­Kõusaare "Ema" tunnistati parimaks Eesti filmiks (7)

"Täna on mulle festivali ­A-kategooria žüriilt saadud parima Eesti filmi tunnustus isegi olulisem kui see, et Eesti on esitanud "Ema" Oscari võõrkeelse filmi auhinna nominendiks. See on mõnes mõttes juba eilne uudis," ütles PÖFFi värske laureaat, režissöör Kadri Kõusaar pärast lõputseremooniat Õhtulehele.

"Kuigi "Ema" on linastunud juba paljudel festivalidel, aitab see tunnustus kindlasti kaasa ka meie Oscari kampaaniale, kuna filmimaailm on väike," usub Kadri Kõusaar.

Film on linastunud pea igal nädalal mõnel festivalil, aga osa festivale on alles ukse ees.

"Kui me olime Oscari kampaania raames kümme päeva Los Angeleses, oli tagasiside väga soe. Meie oleme endast kõik andnud ja nüüd jääb vaid oodata ja loota parimat," tõdeb Kadri, et tema võtab asja väga rahulikult. "Loomulikult on suurtel riikidel, näiteks Saksamaal, šansid suuremad," tõdeb Kadri, pidades silmas suurte riikide suuremaid võimalusi tellida rohkem reklaame ja linastusi. Samas usub ta, kuna "Mandariinid" ja "Vehkleja" on jõudud üheksa parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaadi hulka, on ka rohkem lootust, et Eestit tähele pannakse. "Kahtlemata on "Mandariinide" ja "Vehkleja" edu ka meile teel Oscari poole redeli siledamaks teinud." 

Keskealise naise südamlik ja lihtne lugu 

Detsembri keskel selgub, kes pääsesid üheksa parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaadi hulka ja jaanuaris selguvad viimased viis nominenti.

"Ameeriklastele meeldivad konkreetsed, südamlikud ja lihtsad lood, mida olid nii "Mandariinid" kui ka "Vehkleja" ja ma arvan, et ka meie film huumori võtmes esitatud keskealise naise ohverdustest ja üksindusest sobitub sellesse kategooriasse," usub režissöör.

Los Angeleses saadud positiivse tagasiside valguses rõõmustab kodufestivalil saadud tunnustus teda eriti. "Muidu rokid mööda maailma ringi, aga kodumaal oled tundmatu suurus," naerab Kadri. "Öelda, et oma trepikoja geeniust ei tunta. Selles mõttes on meile eriti suur tunnustus ja au, et "Ema" ka PÖFFil märgati. Seda enam, et žürii vist isegi ei teadnud, et film Oscarile kandideerib, nii et nad vaatasid seda täiesti puhtalt lehelt."

Kadri ütleb, et see film mahtus küll kenasti tema kahe poja sünni vahele, aga erinevalt oma eelmistest filmidest ei saanud ta osaleda stsenaariumi kirjutamisel.

"Lugu kannab filmist ettepoole ulatuv sündmus, mis oskuslikult vaataja ees lahti hargneb ning rütmi kaotamata end avab," ütleb komisjoni kuulunud režissöör ja Kinoliidu juhatuse esimees Martti Helde, kelle sõnul on Kõusaarel õnnestunud saavutada väheste vahenditega maksimaalne tulemus, mis pakub elamuse ka teist korda vaatamisel.

Iiri filmitegija Kevin McCanni raadioseriaalist "Kooma" inspiratsiooni saanud põnevusloo keskmes on naine, keda kehastab Rakvere teatri näitleja Tiina Mälberg.

Esmapilgul lihtsakoelisest krimiloost kasvab välja tõeline inimlik tragöödia, mis väljub väikelinna ning "väikese inimese" raamidest, jättes vaataja silmitsi ajatute küsimustega moraalist, eneseohverdusest, isiklikust õnnest ning valikuvabadusest.

Mälbergi jaoks on "Ema" esimene suurem mängufilmi peaosa. Režissöör Kadri Kõusaare sõnul ongi Tiina Mälberg üks mängufilmi suurimaid trumpe. "Tiina tegi vapustavalt hea rolli. Juba ainuüksi tema pärast tasub seda filmi vaadata," kinnitab Kõusaar. 

Põhivõistlusprogrammi preemiad 

Grand Prix - Parim Film

  • "Vaikne süda", Iisrael
  • Režissöör: Eitan Anner

Parim režissöör

  • "Hingus", Narges Abyar (Iraan)
Narges Abyar

Parim operaator

  • "Melanija kroonikad", Gints Berzins ­(Läti, Tšehhi, Soome)

Parim stsenaarium

  • "Idapoolne bisnis", Igor Cobileanski (Rumeenia, Leedu, Moldova)

Parim meesnäitleja auhind

  • "Idapoolne bisnis", Ion Sapdaru ja Constantin Puscasu

Parim naisnäitleja

"Vaikne süda", Ania Bukstein (Iisrael)

Parim filmimuusika

  • "Kodulävel", Silvia Pérez Cruz (Hispaania)

Publiku lemmikfilm

  • "Padaemand", režissöör Pavel Lungin (Venemaa)