Rene BürklandFoto: Alar Truu
Tele
25. november 2016, 13:43

TV3 VIDEO | Hiina meditsiini guru Rene Bürkland selgitab plagiaadikahtlustust: võtsin raamatu kirjutamisel sakslase raamatu aluseks (51)

Eile ilmus Õhtulehes lugu, mis rääkis Rene Bürklandi plagiaadikahtlusest, nimelt, mehe sensatsiooniks saanud raamat “Tark tee terviseni” on äravahetamiseni sarnane ühe saksa autori samasisulise teosega. Bürklandi sõnul võttis ta sakslase raamatu struktuuri aluseks, kuid lisas palju juurde enda teooriat. 

“Kui kellegi on jäänud mulje, et see raamat on minu teooria, siis kaugel sellest. Hiina meditsiiniteooriad on samad igas raamatus ja mis mulle väga meeldis, kuna ta on sakslane ja väga struktrueeritud mõtlemisega ja raamatu struktuur oli minu jaoks loogiline,” selgitas Bürkland TV3 “Seitsmestele uudistele”. 

Sarnasus kahe teose vahel on tõesti kohati täpipealt sama, Bürkland on kasutanud isegi samasuguseid kujundusvõtteid. 

Bürklandi sõnul võttis ta raamatut kirjutades just saksa autori Joerg Kastneri raamatu "Propädeutic der Chinesischen Diätetic" struktuuri enda raamatu aluseks, kuid lisas palju juurde enda ja teiste autorite kogemusi. 

Lisaks rääkis Bürkland, et ei kasutanud raamatut kirjutades allikana ainult saksa autori raamatut, vaid veel umbes tosinat samasugust teost. 

Vihje, et Bürkland võis sakslase raamatut plagieerida, andis Õhtulehele anonüümseks jäänud allikas, kes tõi välja, et “Tark tee terviseni” on põhimõtteliselt tõlkeraamat, aga allikale ei ole kusagil viidatud. "Oleks ma teadnud, et teiste tööd võib niimoodi enda oma pähe esitada, oleksin ise selle raamatu ära tõlkinud," ütles vihje tegija. 

“Seitsmesed uudised” päris, kas võis selline paljastus olla kellegi tellimustöö, et Bürklandi mainet kahjustada? Bürklandi sõnul ei ole sel tähtsust ning arvas, et võib-olla oli tegu lihtsalt Hiina meditsiini huvilisega, kes sarnasusi leidis. Ta isegi tänas, et sellele teemale tähelepanu pöörati. 

“Ma ei tea, millises lülis kadus ära üks lehekülg raamatust, just see viimane lehekülg, kus oli kasutatud kirjandus. Aga kuna raamat müüs algul  nii hästi, siis me tegime teise trüki kohe samal nädalal ja alates teisest trükist on see igalpool sees,” selgitas ta. 

Vaata lähemalt videost!