Foto: PantherMedia / Scanpix
Tele
22. november 2016, 16:24

Teleekraanidel on rohkem homo- ja transsoolisi karaktereid kui kunagi varem (31)

Uuringust selgus, et võrreldes varasemaga on välismaised telekanalid hakanud rohkem tooma ekraanidele lesbi, gei, biseksuaalseid ja transsoolisi karaktereid, kirjutas CNN.

Seriaalide 895 põhikarakterist, kes vaadeldud perioodil ekraanil olid, kuulusid 43 (või 4,8%) LGBT rühma, kõrvalosades mängivatest karakteritest kuulusid LGBT rühma 28.

See on suurim protsent homoseksuaalseid või transseksuaalseid tegelaskujusid, mis 12 aasta jooksul uuringutest on selgunud.

Samast uuringust selgus, et ka mustanahaliste tegelaskujude (moodustades 20%) ja puuetega tegelaskujude (moodustades 1,7%) osakaal on võrreldes varasemaga kasvanud.

GLAAD’i (USA lesbide ja geide õiguste eest võitleva liidu) presidendi Sarah Kate Ellise sõnul on rõõmustav näha, et on toimunud progress LGBT kogukonna kujutamises televisioonis, kuid jätkata tuleb selle kogukonna veelgi laiema portreteerimisega. 

Enim LGBT karaktereid leidub telekanalis ABC, teisele kohale tuli telekanal FOX.

ERRi hanketoimetuse hankeprogrammi ostja Tiina Annuse sõnul on viimastel aastatel seksuaal- ja soovähemuste teemad olnud hankesarjades tõesti aina rohkem märgatavad. "Eks kõik valupunktid, mis on ühiskonnas parasjagu väga esil, peegelduvad ka sarjades. Nii tehakse praegu ka varasemast rohkem sarju terrorismist, külmast sõjast, tugevatest naistest, üksikemadest, naiste õigustest jne," ütles ta. Annuse sõnul ei ole ERR LGBT karakterite pärast ühtegi sarja spetsiaalselt ostnud, küll aga leidub selliseid karaktereid ETVs ja ETV2s jooksvates draamasarjades.