Kalev Raudsepp saates "Roaldi nädal"Foto: kuvatõmmis videost
Tele
21. november 2016, 14:44

Parmu ökoküla looja Kalev Raudsepp: tänase ühiskonna ülesehitus ei ole väga pika jätkusuutlikkusega (1)

Eelmise nädala Roald Johannsoni reportaažide sarjas "Roaldi nädal" tutvustati ökoinimesi ja kahte ökoküla. Üks neist oli Parmu ökoküla Valgamaal, mille idee autoriks on endine profirattur ja treener Kalev Raudsepp.

Raudsepa idee on ökokülaga proovida tagasi tuua endist külaelu mis meenutaks eelmise vabariigi aegset elukorraldust.

Parmu ökoküla motoks on: tagasi juurte ja põhiväärtuste juurde. Näiteks tehakse seal tööd hobustega, et seda traditsiooni säilitada.

Raudsepp tundis vajadust ökoküla loomiseks, kuna tema arvates ei ole tänapäevane ühiskond jätkusuutlik. "Tänane ühiskonna ülesehitus läbi tööstuse ja kapitalismi asjale lähenemine ei ole väga pika jätkusuutlikkusega. Olen rohkem seda meelt, et kogukondlik eluviis tõenäoliselt toimib kauem," ütles ta.

Maal ja võimalikult ökolt elamisel on ka omad plussid, näiteks tõi Raudsepp välja, et tema ei ole näinud mittegi ühtegi paksu hobusemeest. Tehnika ja tehnoloogiamaailm on tema jaoks mõistetamatu. "Netimaailm on põnev, aga nii imelik kui see ka ei ole, kõige tehnika ja uute tehnoloogiate tulekutega ei ole inimeste toimetamine mitte aeglasemaks jäänud vaid me tõmbleme veelgi rohkem. Minu kui metslase jaoks on vastuolu, miks see siis nii on?" rääkis ta.

Ebaloogilist eluviisi näeb Raudsepp ka enda valla elanike seas, kuna seal elavad inimesed ostavad maalt saadava kraami nagu munad, kaalika, kartuli, peedi ja porgandi linna poest ja toovad maale tagasi. "See on selline naeruväärne olukord tegelikkuses," ütles ta.

Siiski leidub ka Parmu ökokülas inimesi, kes sealt linna tagasi on läinud. "On ikka lahkunud ka, need noored mehed kes on siia tulnud ja pikemalt olnud, on palju peas probleeme," rääkis Raudsepp. Ta kirjeldas olukorda, kus üks Tallinnast tulnud noormees aru sai, et temale säärane elu siiski ei sobi. "Tuleb metsast külmunult ja ütles, et mõtles elu üle järgi. Ta tuli hobusega metsast, rumm puid peal ja mööda sõitis rekka, 40 tihu peal, juht istub toasussidega rooli taga. Siis ta küsis endalt, et mille kuradi jaoks ma seda teen," jutustas Raudsepp.