Ita Ever ja Tiina LokkFoto: Kalev Lilleorg
Inimesed
14. november 2016, 04:00

Ita Ever PÖFFi preemiast: "Polegi ammu ägedat auhinda saanud!" (3)

20. Pimedate Ööde filmifestivali reedesel avatseremoonial võttis elutööpreemia vastu enam kui poole-sajas filmis kaasa löönud Ita Ever, kolmandat korda välja antud Bruno O’Ya nimeline noore näitleja preemia läks sel aastal Risto Kübarale.

Iga-aastase elutööpreemiaga soovib PÖFF avaldada tunnustust ja austust loomeinimestele, kes on andnud Eesti või maailma filmikunsti arengusse olulise panuse ning seeläbi ka Eesti kultuuri edendanud. Tänavu valis festival selleks inimeseks Ita Everi, kelle filmikarjäär algas 1955. aastal Reeda osaga Lenfilmis vändatud "Andruse õnnes". Lisaks on ta teinud silmapaistvaid rolle filmides "Naine kütab sauna" (1957), "Nukitsamees" (1981), "Sügis" (1990) ja "Vana daami visiit" (2006).

"Möödunud aastal austati teda igal pool seoses teatriga, vähe on neid, kes oskavad kokku lugeda tema rolle. Ita Ever on mänginud 52 filmis," ütles festivali juht Tiina Lokk.

86aastane Ever, kes pidas auhinnakõnet mitu minutit kestnud ovatsioonide saatel, lausus Lokilt pronksist hundikuju vastu võttes tänusõnade kõrval naljatlevalt: "Ma polegi ammu ühtegi ägedat auhinda saanud!"

Näiteks Eesti teatri aastaauhinna sai Ever viimati viis aastat tagasi peaosa eest lavastuses "Augustikuu".

Eelmisel aastal pälvisid PÖFFi elutööpreemia heliloojad Arvo Pärt ja Veljo Tormis.

Risto Kübar Foto: Kalev Lilleorg

Bruno O’Ya Lahtihüppe preemia, mis on mõeldud näitlejale, kes on oma tööga silma paistnud ka väljaspool Eestit, sai osaks Risto Kübarale. 32aastane näitleja alustas karjääri NO99 teatris ning töötab nüüd Saksamaal Münchner Kammerspieles. Tema seni silmapaistvaim filmiroll on peaosa Rainer Sarneti lavastatud filmis "Idioot" (2011).

Kübara kunagine lavakunstikooli õpetaja Anu Lamp iseloomustab noort talenti järgmiselt: "Habras, haavatav, peen loojanatuur, kelle tundlikkuse puhul olen mõelnud näitleja elukutse inimest lunastava loomuse peale, kes tahaks aeg-ajalt "kasteheina ära kaduda" ja kellele olen sügavalt tänulik, kui ta seda ei tee."

Oma tänukõnes nentis Risto, et vaatamata sellele, et ta viimastel aastatel nii tihti Eestis ei viibi, et alati PÖFFile jõuaks, on festival pakkunud talle elus mitmeid inspireerivaid momente ja elamusi.

PÖFF kestab 27. novembrini.