«Tuos» (Filipiinid, režissöör Roderick Cabrido)
Film
12. november 2016, 04:00

Milliseid filme tasub PÖFFil vaadata?

Tänavune Pimedate Ööde filmifestival ehk PÖFF toob publikuni kõigis võistlusprogrammides vaid rahvusvahelisi ja maailmaesilinastusi. PÖFFi programmi koordinaator Helmut Jänes soovitab nende hulgast kindlasti vaatama minna kolme linateost – "Kodu lävel", "Vaikne unelm" ja "Tuos" –, mis kuuluvad põhiprogrammi.
«Vaikne unelm» (Lõuna-Korea, režissöör Lu Zhang) Foto: PÖFF

"Vaikne unelm" (Lõuna-Korea, režissöör Lu Zhang)

Tänavuse Busani avafilmiks valitud tragikomöödia keskmes seisab Souli anonüümse äärelinna kuuris tegutsev väike baar, kus kohalikud eluheidikud päevi mööda saadavad. Lõuna-Korea ja Hiina päritolu režissöör Lu Zhang on saavutanud filmis nauditava tasakaalu veidra huumori ja mõtiskleva loojutustamise vahel. Ta jälgib oma lemmik-inimtüüpi: võõrastes keskkondades või ühiskonna äärealadel toimetavaid inimesi, kes üritavad antud tingimustes oma eluga toime tulla ning leida sealjuures mõtte- või teekaaslasi.

«Tuos» (Filipiinid, režissöör Roderick Cabrido)

"Tuos" (Filipiinid, režissöör Roderick Cabrido)

Üks PÖFFi programmi eksootilisemaid filme räägib loo Filipiinidel binokuti hõimus erakuna elavast naisest, kelle kaaslased on valinud hõimu traditsioonide edasiandjaks. Filmi lavastaja põimib imekaunilt ülesvõetud live action kaadreid vaheldumisi sugestiivsete ja sümbolistlike animatsioonipiltidega, andes sellega filmile fantastilise iseloomu, kujutades kummitusi, müüte ja legende.

"Kodu lävel" (Hispaania, režissöör Eduard Cortez)

Mõtlemapanev filmmuusikal 2007. aasta sündmusest Hispaanias, kui kogu maailm seisis finantskriisi äärel. Film meenutab teemakäsitluselt mõneti eelmisel aastal PÖFFil linastunud teost "Tuba kostiga", kuid pakub veel rohkem. Noor näitlejanna Adriana Ozores, kes teeb filmis peategelasena debüütrolli, on hetkel üks parimaid Hispaania lauljaid ning nakatab ka ülejäänud meeskonda, täites filmi laulude, koreograafia ja kaadritega, mis üllatavad publikut ja viivad teisele poole ekraani.