Šotimaal Jedburghi linnas elav kits Boots pidi valima ühe kahest sedelist, millele olid kirjutatud kandidaatide nimed. Kits valis otsustavalt oma lemmikuks Clintoni, hakates järama selle nimega paberit.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
11. november 2016, 04:00

USA presidendivalimiste võitjad ja põrujad loomariigis (2)

Enne USA presidendivalimisi julgesid vähesed pakkuda võitjaks Donald Trumpi. Siiski leidus mõningaid ennustajaid, kes ei peljanud hilisemat kriitikat võimaliku puussepaneku pärast. Nendeks vaprateks olid loomad.

Loomi, kellele anti ennustada teisipäevast valimistulemust, oli väga palju. Nüüd, kui presidendiks on valitud vabariiklane Donald Trump, saame näha, kellel loomennustajatest oli õigus ja kellel mitte. Kes on väärikas järglane kaheksajalg Paulile (2008–2010)?

Täppi pannud loomad

Hiinas Shanghais Shiyanhu loodusturismikeskuses elutsevale ahvile Gedale näidati Trumpi ja Clintoni elusuuruses portreesid, mille taga asetsesid banaanid. Pärast mõningast mõtlemist eelistas kollast särki kandnud ahv Trumpi ja surus isegi oma huuled musitamiseks papist koopiale.

Hiinas Shanghais Shiyanhu loodusturismikeskuses elutsevale ahvile Gedale näidati Trumpi ja Clintoni elusuuruses portreesid. Pärast mõningast mõtlemist andis ahv eelistuse Trumpile ja surus isegi oma huuled musitamiseks papist koopiale. Foto: AFP / Scanpix

Kohalikud nimetavad viieaastast Gedat prohvetite kuningaks, sest näiteks tänavu andis ta juba ühe täpse ennustuse, arvates ära Euroopa jalgpalli MM finaalturniiri võitja. Tookord näidati talle Prantsusmaa ja Portugali riigilippe koos banaanidega. Geda valis Portugali.

Venemaal elava maluku kakaduu Saveli ette asetati kaks mandariini, millele olid märgitud kandidaatide nimed. Pärast pikka mõttepausi tegi roosa lind oma valiku. Kõigepealt tahtis ta haarata Clintoni nimega mandariini, kuid siis mõtles ümber ja otsustas maitsta Trumpi nimega mandariini.

Kuid ka see polnud talle millegipärast meeltmööda ja ta jäi veel hetkeks mõttesse. Lõpuks valis ta siiski Trumpi nimega puuvilja, kuigi Clintoni-nimeline mandariin oli välimuselt tunduvalt etem, paistes oranžima ja küpsemana.

Olgu lisatud, et Saveli on loomnäitlejate stuudio Mosfilm-KINOlogija ühe asukana esinenud mitmes telesaates.

Mitu Clevelandi koera pidid oma otsuse langetama Trumpi ja Clintoni nukkude põhjal. Enamik koertest valis Trumpi, vaid üks hääletusel osalenud koer – must husky ei suutnud valida. Viimase kohta oletati seetõttu ajakirjanduses, et järelikult ei sobinud talle kumbki ja ta oli Bernie Sandersi toetaja, nagu paljud noored ameeriklased.

Florida Nova Southeastern University otsustas näidata, kuidas tegelikult konkureerisid omavahel Trump ja Clinton ja korraldas Atlandi ookeanis kahe hai, Hillary ja Donaldi omavahelise võistluse.

Teadlased kinnitasid haide külge spetsiaalsed andurid ja lasksid loomad merre. Jälgiti, millise vahemaa suudavad haid teatud ajavahemiku jooksul läbida. Selgus, et Trump ujus oma konkurendist 142 miili rohkem.

Arkansase osariigi farmis Scott Pumpkin Patch toimus võidukihutamine, milles osalesid sead, kellele olid pähe pandud Clintoni ja Trumpi juukseid meenutavad parukad. Finišini jõudis esimesena Trumpi soenguga siga.

Ennustajakala kirevlaste sugukonnast Chanakya oli Indias oma valikus üsna veendunud, kui ujus koguni kolm korda sööda juurde, mis oli akvaariumis Trumpi pildi juures.

Põrunud loomad

Šotimaal Jedburghi linnas elav kits Boots pidi valima ühe kahest tahvlist, mis asusid tagurpidi pööratud lillepottide juures ja millele olid kirjutatud kandidaatide nimed.

Šotimaal Jedburghi linnas elav kits Boots pidi valima ühe kahest sedelist, millele olid kirjutatud kandidaatide nimed. Kits valis otsustavalt oma lemmikuks Clintoni, hakates järama selle nimega paberit. Foto: AFP / Scanpix

Kits valis otsustavalt oma lemmikuks Clintoni, hakates selle nimega paberit järama. Muide, Boots on varem ka täppi pannud: ta ennustas, et inglased hääletavad Euroopa Liidust lahkumise poolt.

Venemaal Barnauli loomaaias pandi presidenti valima emalõvi Aija ja karu Ossip, kelle ette toodi maitsva toiduga kausid, mille külge olid kinnitatud mõlema kandidaadi fotod.

Loomad hääletasid üksmeelselt Clintoni poolt. Trumpi pilt ei huvitanud lõvi üldse ja karu tiris selle hoopiski tükkideks. Muide, ka Clintoni pildiga talitas karu samamoodi.

Jekaterinburgi liblikate pargis peetud valimistel osales pesukaru Boriss, kelle ette asetati kaks fotot. Boriss lakkus oma käpad puhtaks ja sammus otsustavalt Clintoni suunas.

Uus-Meremaal Wellingtonis elutseva pimeda kassi Murdock omanik asetas looma ette kaks toidukaussi koos kahe portreega. Ta tegi seda seitsme päeva jooksul ja edukamaks osutus Clinton: kass hakkas sööma Clintoni pildi ees olevat toitu neljal ja Trumpi oma kolmel korral.

Venemaa Krasnojarski loomapargis asetati tiigri ja jääkaru ette kaks kõrvitsat, mille sisemusse oli peidetud kala ja liha. Kõrvitsate peale kirjutati Trumpi ja Clintoni nimed ja paigutati ka nende pildid.

Kui tiiger Junona nägi oma puuris kaht kõrvitsat, suundus ta kohe Clintoni kõrvitsa juurde. Kuid poolel teel ta peatus, kõhkles veidi ja otsustas nõu küsida.

"Ta konsulteeris oma "abikaasa", amuuri tiigri Bartekiga. Ei tea, mida Bartek talle soovitas, kuid Junona tegi valiku Clintoni kasuks," jutustas loomapargi töötaja Jelena Šabanova.

Ka jääkaru Felix ei suutnud kohe otsustada, kuid lõpuks väljendas oma sümpaatiat Trumpi kõrvitsa vastu ja tühjendas selle maiusest. Kuid hiljem sõi Felix igaks juhuks ära ka Hillary kõrvitsa sisu. Õige ennustuse eest premeeriti Felixit hiljem liha-, juurvilja- ja jäätordiga.