Foto: Aurelia Minev/ERR
Saund
8. november 2016, 18:07

Piret Järvis: umbes 13 lugu said Eesti Laulu poolfinaali kohe paika, teiste eest tuli võidelda (5)

Paar tundi tagasi lõpetas tuleva aasta Eesti Laulu eelžürii telemajas kahepäevase laulude kuulamise maratoni, mille tulemused selguvad juba varsti “Ringvaates”. Eelžürii hulgas lugusid valinud muusik Piret Järvis ütleb Õhtulehele, et lugude tase oli väga hea ja kahjuks ei mahtunud kõik poolfinaali väärilised lood 20 hulka.

“Minu jaoks oli huvitav see, et kuna tänavu olid lubatud ka välisautorid, siis oli kõlapilt varasematest aastatest pisut teistsugune. Said aru, et lood on hästi produtseeritud, läänelikud. Muidugi mitte kõik, aga väga paljud.” Muusikastiile oli Pireti sõnul, nagu ikka, erinevaid. “Domineerib ikka klassikaline popmuusika ja sinna vahele tänapäeval ka väga populaarne EDM ehk elektrooniline tantsumuusika.” Muidugi on Eesti Laul ju suuremalt jaolt just popmuusikategijate võistlus ja seetõttu oli see stiil ka enamuses. Poolfinaalidesse pääses Pireti sõnul väga kirju seltskond.

Selliseid lugusid, mis oleks katastroofiliselt halvad või žüriiliikmeid traumeerivad, Järvise sõnul polnud. “Aga nüüd ma saan väga hästi aru, miks varasematel aastatel žüriiliikmed on öelnud, et muusikud püüaksid ikka ise välja valida ühe loo, mida saata. See teeks žürii töö palju lihtsamaks kui artistid ei saadaks oma plaadilt pooli lugusid kuulata.” Piret ütleb, et 242 saadetud loo seas oli ka väga lõbusaid lugusid, kuid mitte naeruväärseid. “Mul on väga kahju mitmetest headest tegijatest, kes pidid joone alla jääma.”

Piret oli Eesti Laulu eelžüriis esimest korda ja naine ütleb, et eilne päev oli nende jaoks päris raske. Siis sõeluti 242 loo hulgast välja 70, mis täna uuesti kuulamiseks ette võeti, et nende hulgast juba poolfinalistid valida. “Täna läks oluliselt kiiremalt ja lihtsamini. Eile õhtul oli küll tühjakspigistatud sidruni tunne.” Piret sõnab, et kella kümnest hommikul õhtul neljani pidevalt muusikat kuulata on ikka päris keeruline. “Sa pead kogu aeg tähelepanelik olema ja ei tohi valvsust kaotada, sest pead suutma ka muusikat hinnata.”

Järvis räägib, et žürii tegi omavahel ikka päris palju kompromisse ja nii mõnegi poolfinalisti eest sai omajagu võideldud. “Umbes 13 lugu sai välja sõelutud nii, et need jäid suhteliselt kohe paika. Ülejäänud seitsme üle arutlesime ikka päris pikalt. Mõtlesime juba, et nüüd on komplekt koos, aga siis võttis ikka keegi sõna, et mõtleme veel. Siis tahtis keegi oma lemmikut kaitsta, andsime talle uue võimaluse, kuulasime lugu uuesti ja nii edasi. Oli päris palju kaalumist ja ümbermõtlemist.”

Poolfinalistide nimekirjaga on Piret aga lõppkokkuvõttes rahul. “Sel aastal on Eestis hea ja väärikas valik. Nimekirjas on palju tugevaid artiste, kes suudavad pakkuda ka ägedat show’d, palju selliseid, keda pole Eesti Laulust osa võtma oodanudki ja palju on ka uusi tegijaid. Nagu ikka pakub Eesti Laul nii avastamisrõõmu kui ka olemasolevat koorekihti.”

Kuidas Piret Järvis ja Kristel Aaslaid eelžürii valikuid kommenteerivad, vaata videost!