Donald Trump ja Hillary ClintonFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
9. november 2016, 18:51

OTSEBLOGI | USA presidendiks valitud Trump: "Vannun iga kodaniku ees, et olen kõigi inimeste president." (106)

Ameeriklased valisid endale uue presidendi - juba 45. riigi ajaloos. Kandidaatideks demokraat Hillary Clinton ja vabariiklane Donald Trump.  Võitis Trump.
18:56
Andra Nõlvak
(CARLOS BARRIA)
18:52
Andra Nõlvak
(CARLOS BARRIA)
18:51
Andra Nõlvak

Naine tunnistab, et on oma tegemistes õnnestunud ja ebaõnnestunud ning seda valusalt. Eriti valusaks nimetab ta praegust kaotust. Siiski paneb ta inimestele südamele võidelda alati selles eest, mida õigeks peatakse. "See on seda väärt!" rõhutab Clinton.

18:49
Andra Nõlvak

Clinton loodan, et Trump on edukas president kõigile ameeriklastele.

18:28
Andra Nõlvak

Pärast korduvaid edasi lükkamisi astub Clinton viimaks rahva ette ja peab kõne

13:24
Piret Pappel

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel õnnitles Trumpi ja ütles, et Saksamaa soovib USAga tihedat koostööd teha. Merkel meenutas Trumpile ka USA sõjalise ja majandusliku mõju tähtsust kogu maailma jaoks.

12:07
Piret Pappel

NATO peasekretär Jens Stoltenberg õnnitles Donald Trumpi ja teatas, et tal on rõõm USA uue presidendiga koostööd jätkata.

10:51
Õhtuleht.ee
10:37
Piret Pappel

Suurbritannia Iseseisvuspartei juht Nigel Farage säutsus, et sel aastal on toimunud kaks olulist poliitilist revolutsiooni ning Trumpi võit võib olla veelgi olulisem kui Brexit.

10:16
Piret Pappel

Saksamaa tundub Trumpi võidust hämmelduses olevat. Vaid parempopulistlik partei Alternatiiv Saksamaa Jaoks (Alternative für Deutschland, AfD) näitas oma suurt rõõmu.

"Trumpi võit on märk sellest, et läänemaailma inimesed tahavad poliitikavahetust," kinnitas AfD europarlamendi saadik Beatrix von Storch.

Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen ütles telekanalile ARD antud intervjuus, et Trumpi võit on suur šokk. Ministri sõnul ei valinud ameeriklased mitte Trumpi, vaid hääletasid pigem Washingtoni ja riigiaparaadi vastu ning Trump ise teab seda ka.

10:08

Trump: "Nad nimetavad seda ajalooliseks hetkeks, ent selleks, et see ka oleks ajalooline, peame tegema head tööd, ja me teeme head tööd. Ehk pärast 2,3,4 või isegi 8 aastat saame öelda, et tegime head tööd!"

10:04

Enamiku oma kõnest on Trump pühendanud inimeste tänamisele: vabariiklased, senaatorid, pere, Jumal ning isegi salateenistus.

10:03
10:01
10:01
(Vida Press)
09:58

"Tahan maailmale öelda, et seame Ameerika huvid alati esimeseks, ent aitame neid, kes vajavad."

09:56

Trump: igal mehel ja naisel saab olema võimalus saavutada parim. Ehitame üles oma linnad, taristu, haiglad ja koolid.

09:54

Kogu perega lavale astunud Trump: "Aitäh, aitäh! Vabandust, et lasin teil oodata. Aitäh! Sain just kõne Clintonilt, kes õnnitles meid … meid võidu puhul, õnnitlesin teda ja tema peret. Ameerikal on aeg hoida kokku ja ravida haavad, mis löövad rahva lahku. Vannun iga kodaniku ees, et olen kõigi inimeste president."

09:53
09:50

Trumpi tänukõne saateks mängib filmi "Air Force One" soundtrack.

Loe rohkem