Rainer VakraFoto: Laura Oks
Tele
3. november 2016, 19:18

VAKRA: Savisaare toetajate kogukond on kokku kuivanud, esimeheks saab Ratas (14)

Täna ETV "Ringvaates" esinenud riigikogu liige Rainer Vakra (SDE) prognoosis, et Keskerakonna eesseisvatel valimistel 5. novembril toetab Jüri Ratast 70 ja Yana Toomi 30 protsenti hääletajatest, ning on veendunud, et Keskerakonna esimeheks saab Ratas.

Pressikonverentsi kohta ütles Vakra, et "Edgar Savisaare toetajate kogukond on niivõrd kokku kuivanud, et kohati on lausa kurb vaadata". Vakra sõnul on ka üllatav, kui kiiresti on inimesed poolt vahetanud. 

"Kui üks mees on 25 aastat kogu oma energia ja aja pühendanud erakonna ülesehitamisele, ja see talt jõuga ära võetakse, siis uskuge mind, ta neile enam abiks ei ole ehk tema kindlasti ei lähe selle meeskonnaga kaasa, kes ta jõuga on erakonna juhi positsioonilt kõrvale tõstnud," rääkis Vakra, kes ka ise oli kunagi Keskerakonna liige. Vakra lisas, et koostöö on välistatud. 

Vakra ei usu, et Savisaar oma pooldajatega parteist lahku lööb. "Ma arvan, et Edgar Savisaarel ei ole täna võimekust uut erakonda [luua - toim]. Jah, me võime filosofeerida, et äkki tuleb pealinnas temanimeline nimekiri, aga selge on see, et tema kellegi teise poolt juhitavasse nimekirja häältemagnetiks ei lähe.

See, et erakond maksab Savisaarele iga kuu 20 000 eurot, nagu Kadri Simson avaldas, on Vakra sõnul hiiglaslik summa. Kui keegi Keskerakonna leere üldse lepitada saab, siis on see "minu hea sõber Jüri Ratas", on Vakra veendunud. Kas pärast 7. novembrit näeb Vakra ka uusi jõujooni, mis puudutab muutusi valitsuskoalitsioonis, ütles Vakra: "Ma annaksin uuele juhile Jüri Ratasele 100 kriitikavaba päeva."

Seoses peaminister Taavi Rõivase umbusaldamisega ütles Rainer Vakra: "Sotsiaaldemokraadid on täna valitsuses ja küll ei ole põhjust siin saates öelda, et, jah, me toetame Taavi Rõivase umbusaldamist." Ta lisas, et sotsiaaldemokraadid esmaspäeval selle umbusaldamisega kaasa ei lähe. 

"Eesti poliitika on kardinaalselt muutunud, aga see ei toimu üleöö. Ega vormiline muudatus ei tähenda seda, et ka sisu on muutunud," rääkis Vakra. "Selle sisu peavad uued juhid looma ja kui seda keegi suudab, siis see on Jüri Ratas."