Valik müügiautomaadis müügilolevatest šokolaadidestFoto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
2. november 2016, 11:55

Koolitoitlustaja kutsub koole loobuma ebatervislikest näksidest müügiautomaatides (1)

Alates sellest aastast vastavad kõik Daily teenindavate koolide puhvetid Terviseameti tervisliku koolipuhveti soovitustele. Koolitoitlustusteenuse pakkuja kutsub aga tegema suurpuhastust ka kooli müügiautomaatides.

Daily kaubamärgi all koolitoitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuht Eret Rennigu sõnultuleb lastele tervislikku toitumist õpetada, sest kui keskkond julgustab vastupidiseid valikuid tegema, siis ei ole ka muutuseid näha.

„Sellest aastast vastavad kõik meie teenindavate koolide puhvetid Terviseameti tervisliku koolipuhveti soovitustele. See tähendab, et põhirõhk meie puhvetites on värsketel kohapeal valmistatud toodetel – smuutidel, salatitel, võileibadel, magustoitudel ning puuviljadel,“ tutvustas Rennig tervisliku koolipuhveti toiduvalikut.

Daily esindaja sõnul on tervislik puhvet kindlasti lapsele parem valik, kuna tootevalikut uuendatakse regulaarselt ning valikuid tehes arvestatakse ka gluteeni- või laktoositalumatute puhvetikülastajatega.

„Püüame alati olla tervislikkuse osas sammukese teistest ees. Me mitte ainult ei kanna hoolt selle eest, et täidaksime alati kõiki riiklikke norme toidu kvaliteedi, tooraine standardite ja toiteväärtuse osas, vaid püüame väga teadlikult kujundada ka koolilaste toiduvalikuid tervislikkuse suunal,“ rääkis Rennig.

Tänase kogemuse pinnalt võib koolitoitlustaja kindlalt väita, et lapsed on pakutava sortimendiga aga pigem rahul ning koostöö mitmete koolide õpilasomavalitsustega näitab seda, et lapsed viiksid taset koolipuhvetites veelgi kõrgemale, tuues toidu tervislikkuse kõrvale olulise faktorina ka vastutustundlikkuse keskkonna suhtes.

„Noored on avaldanud soovi vähendada pakendite kasutamist ja kilekottidesse pakkimist ning kasutusele võtta materjalid, mis teevad keskkonnale minimaalselt kahju. Alates sellest õppeaastast olemegi vähendanud plastpakendi kasutamist,“ tutvustas koolitoitlustaja muutuseid puhvetites.

Hoolimata sellest, et koolisööklas ja puhvetites pakutav valik on järjest tervislikumaks muutunud, paneb müügiautomaatides leiduv toitlustaja muretsema. Rennigu sõnul on müügiautomaadid olnud koolides tõsiseks probleemiks, pakkudes õpilastele ahvatlevaid valikuid, mis on tihti ebatervislikud.

 „Väldime puhvetites teadlikult suhkrustatud jooke, kartulikrõpse, majoneesisalateid ja teisi roogasid, mis annavad väikese toidukoguse juures ülemäära suure osa lastele vajalikust päevasest energiakogusest ja kujundavad ka ebasoodsas suunas nende toitumisharjumusi. Oluline on vahetada rasvased krõpsud, suhkrust tulvil ja teised ebatervislikud tooted ka müügiautomaatides tervislike valikute vastu,“ kutsus Rennig koole loobuma ebatervislikest toiduvalikutest müügiautomaatides.