Vasakul, Enn Tegova "Indrek". “Indrek läks linna, et Vargamäel kord tõde ja õigust õpetada,” ütles Andres tõsiselt Pearule. (1942: lk. 602). Paremal Juss Piho "Lingvistiline probleem" (Pearu ja Andres, üks tuleb huntide juurest ja teine elab nüüd huntide keskel)Foto: Toomas Tatar
Raamat
28. oktoober 2016, 13:53

Kunstnikud tõid "Tõe ja õiguse" I osa maalidele (1)

Sel pühapäeval täitub 90 aastat A. H. Tammsaare "Tõe ja õiguse" I osa esmailmumisest 1926. aastal. Sel puhul on Õpetajate majas avatud Eesti Maalikunstnike Liidu näitus "Tõe ja õiguse inimesed", mille kuraator on Tiina Tammetalu. 

Tammsaare teosel baseeruva näituse osalistel oli pureda paras pähkel. "Rangelt tekstist lähtuvalt vaba kunsti teha ei ole sugugi nii kerge ülesanne kui algul paista võib," sõnas näituse koostaja ja kunstnik Tiina Tammetalu.

"Kindlasti nõuab see kunstnikult armastust kirjanduse vastu ja armastust Tammsaare sõna vastu. Muidugi lähtub iga kunstnik oma isikupärasest käekirjast ja vaatenurgast, toob kaasa midagi oma isiklikust loost, lisab midagi iseendast. Niimoodi saamegi Tammsaare ehtsaid sõnu ja teksti kasutades ning läbi oma tänaste piltide arutada igavikuliste aga ka tänaste väga moodsate eluprobleemid üle," kommenteerib Tammetalu teoste sündi.