Foto: Ülo Josing / ERR
Tele
30. oktoober 2016, 10:24

"ÕNNE 13" TÄHISTAB SÜNNIPÄEVA: 23 aastat, keskmiselt 160 000 vaatajat (7)

Kodumaine telesari "Õnne 13" tähistab sel pühapäeval 23. sünnipäeva – aastal 1993 alustanud Morna lugu on kõige kauem meie teleekraanidel jooksnud telesari.

Sarja idee autor ja esimene stsenarist oli Astrid Reinla, pärast keda kirjutas stsenaariumi Kati Saara-Vatmann. Alates aastast 1996 kirjutas käsikirja Teet Kallas, seejärel Urmas Lennuk ning kaks aastat tagasi alustas Andra Teede.

Rahva mällu on salvestunud sarja tegelased, keda tihti aetakse segi neid mängivate näitlejatega. Nii Almat kehastav Helgi Sallo kui Maret kehastav Anne Veesaar on korduvalt intervjuudes maininud, et inimesed ei tee vahet tegelaskujul ja nende enda isikul.

"Õnne 13" on mänginud enamik Eesti tuntud näitlejatest: Kaljo Kiisk, Helgi Sallo, Raivo E. Tamm, Anne Veesaar, Luule Komissarov, Väino Aren, Marika Korolev, Allan Noormets, Andres Dvinjaninov, Külli Teetamm, Hannes Kaljujärv, Garmen Tabor, Aleksander Eelmaa, Lembit Ulfsak, Evelin Võigemast, Ülle Lichtfeldt, Tõnu Kilgas, Egon Nuter, Ülle Kaljuste ja paljud teised.

Aeglasest külaelust hoolimata vaadatavuse tipus

Mõned aastad tagasi võeti "Õnne 13" pulkadeks lahti aastalõpu saates "Tujurikkuja", kus Ott Sepp esitas sarjast enda versiooni.

Vaadatuimate telesaadete nimekirja koostava Kantar Emori statistika kohaselt ei ole huvi sarja vastu vaibunud ka viimase nelja aasta jooksul.

2012. aasta detsembri kolmandal nädalal troonis "Õnne 13" teleTOPi tipus, kui seda vaatas 228 000 inimest. Järgmise aasta veebruari teisel nädalal oli saade teisel kohal 186 000 vaatajaga.

2014. aasta aprillis vaatas "Õnne 13" ligi 187 000 inimest, mis tõstis selle taas vaadatuimaks, püsides nii lausa kahe nädala jooksul.

Kuigi "Eesti Laul" peaks inimesi huvitama, selgus 2015. aasta veebruaris, et I poolfinaali asemel eelistasid inimesed vaadata hoopis "Õnne 13" – sarja vaatas ligi tuhat inimest rohkem kui "Eesti Laulu".

Käesoleva aasta oktoobri kolmandal nädalal leiab "Õnne 13" TOPi neljandalt kohalt, edastades mitmeid teiste kanalite suursaateid.

Kui vaadata aga pealkirju aastate jooksul, figureerib "Õnne 13" nimi seal rohkem kui ühegi teise saate oma – ainus võrdväärne on Kanal 2 sari "Pilvede all", mis samuti nädalast nädalasse enim vaatajaid teleri ette meelitab.

Viimase nelja aasta statistika kohaselt jätkub "Õnne 13" vaatajaid keskeltläbi olenevalt hooajast 130 000 kuni 190 000 vahele, tõustes vahepeal isegi kõrgemaks.

Seega, head 23. sünnipäeva, "Õnne 13"!