Inimesed
28. oktoober 2016, 00:41

Heli Lääts: Valter ei osanud olla tööta – ta aina kirjutas ja uuris

"Valter Ojaäär oli selline nähtus meie levimuusika ajaloos, kellele võrdset pole vastu panna," on laulja Heli Lääts veendunud. Heli repertuaari on kuulunud ka mitu Valter Ojakääru kirjutatud laulu, millest tuntuim on "Oma laulu ei leia ma üles".

"Lisaks heliloomingule on ta kirjutanud ju mitu raamatut meie levimuusika ajaloost. Ta oli selline inimene, kes hetkekski ei osanud olla ilma tööta. Ta kogu aeg kirjutas midagi, uuris midagi, tegi midagi. See, kuidas ta tundis maailma levimuusikat, oli fantastiline. Tal endal oli ääretult suur vinüülplaadikogu ja alati, kui Peetril (Heli abikaasal, dirigent Peeter Saulil – toim) oli vaja midagi teada saada, helistas ta Valterile ja niisamuti küsisin nõu tema käest ka mina. Me ju suhtlesime ka perekonniti ning tihti olime Valteri ja tema võrratu abikaasa, pianisti ja pedagoogi Heljo Sepa juures külalised nende armsas kodus Pirital. Nii et aitäh talle sinna teispoolsusesse, mida ta meie muusika tutvustamiseks ja lahkamiseks on teinud."

Heli Lääts ütleb, et Valteri pala "Oma laulu ei leia ma üles" laulis ta palju aastaid ning tema meelest on see Eesti kergemuusikas üks märgilise tähendusega lugu. "Sest eks kõik inimesed siin maailmas on oma laulu otsimas. Samuti ei saa jätta nimetamata "Olematut laulu", mida Helgi Sallo laulis ja mis samuti on lugu, mis on ja jääb – oma imelise õrnuse ja sellise süvitsi mineva inimhinge lahkamisega."

"Eks nagu tänagi (eile – toim), siis ka ilm nutab Valteri pärast. Samas jumal ei teinud talle aastatega ka ülekohut, sest ta oli ikka kõva töömees ja õnneks oli talle antud palju aastaid teha kõike seda head ja ilusat, mida ta endast järele jättis. Meile siin elus on igaühele antud oma ülesanne. Küllap ta jõudis siis oma ülesanded täita, mis talle olid määratud," usub Heli.

"Ojakäär ei kirjutanud küll väga palju, aga kui ta midagi kirjutas, siis see lugu oli väga tähenduslik. Samuti tuleks kindlasti nimetada selliseid laule nagu "Ööviiul" või "Lahkumine Saaremaalt", mis minu meelest on üldse üks ilusamaid Saaremaast kirjutatud laule."