Foto: kuvatõmmis/ Kanal 2
Tele
24. oktoober 2016, 13:41

Tapal elanud Ameerika sõdurid leiba ei armasta, pitsat aga küll (9)

Tapal elasid ja treenisid teatavasti NATO liitlasvägede sõdurid teiselt poolt maakera, Ameerikast. Kokku tuli neid Eestisse ühe kompanii jagu, seega umbes 100 sõdurit. “Roaldi nädal” käis ameeriklastel külas, et vaadata, millist elu nad väikeses Eesti linnas elavad.

Kui sõduritelt küsida, mida nad kodu juures igatsevad, siis peale perekonna, vastati enamasti, et igatsetakse kodutoitu ja ameerika sööke.

Pärast hommikust treeningut lähevad liitlassõdurid sööma. Nooremveebel Jamil Green tunnistab, et enim igatseb ta Tapal elades kodust toitu. “Minu kodulinnas on väga itaalialik kultuur. Palju Itaalia toitu nagu makaronid ja pitsa, mis on väga maitsev,” rääkis Green. Talle saadetakse toiduigatsuse leevendamiseks kodust ka snäkke ja muud toidukraami.

Ameerika sõdurid aga eesti musta leiba ei armasta, valides enamasti söögi kõrvale alati saia. Green ütles, et mõnikord ta sööb ka musta leiba, näiteks supi kõrvale. Kuid hommikuti ta leiba ei söö, kuna see tema sõnul hommikusöögiks ei kõlba.

Green tunnistas, et söök Eestis ei ole sama, mis kodus, kuid ta on õppinud kartulit armastama ning sööb seda palju. Kodus sõi ta äärmisel juhul kas friikartulit või kartuliputru.

Kuid lisaks kompaniis antavale toidule, armastavad välissõdurid võimaluse korral ka mujal kõhtu kinnitamas käia. Ameeriklaste seas on kuulsaks saanud Tapa linna üks kindel pitsakiosk, mille paksu põhajaga pannipitsad jänkidele eriti mokkamööda on.

Eriliseks lemmikuks on sõdurpitsa, mida väidetavalt ainult Tapa kioskist osta saab. Pitsakioski müüja Linda sõnul käivad sõdurid kioskist pitsat ostmas ikka pea iga päev.

Vahel pääsevad sõdurid tapalt ka Tallinnasse käima, näiteks koos saatejuhiga käidi vanalinna restoranis söömas.

Varsti tulevad Eestisse uued liitlassõdurid, seekord ka mujalt riikidest. Eesti valmistub nende vastu võtmiseks juba hoolega ning kuuldavasti plaanivad seetõttu suuri laiendusi ka Tapa linna baarid, kioskid ja muud söögikohad. Eks ikka selleks, et sõduritel rohkem valikut oleks ja et neil Tapa väikelinnas midagi õhtuti teha oleks.