Blogid
23. oktoober 2016, 17:25

Kas tõesti on võimalik, et president Ilves, kes on juhtinud meie riiki, ei saa puhkekodu pidamisega hakkama? (102)

Millegipärast ei anna Ärma taluga seonduv mulle ikka veel rahu. Võibolla ma mõtlen sellele rohkem ka seetõttu, et aastal 2013 kirjutasin raamatu "Tervist, proua president!", milles ma pühendasin päris mitu peatükki Ärma talule. 

Selles raamatus võtsid sõna ehitajad ja kohalikud elanikud, kes siis anonüümselt või mitte, oma arvamust talu ehitamise ja ülalpidamise koha pealt väljendasid. No näiteks oli seal üks seik, kus Evelin Ilvese ettevõte jättis ehitajatele ligi 200 000 krooni jalgradade ja teede ehitamise eest tasumata. Samuti oli raamatus juttu sellest, kuidas Evelin ostis Toomas Hendrik Ilvesele sünnipäevaks Toyota Hiluxi, mille puhul ta tegi esimesed paar sissemakset oma taskust, kuid hiljem tasus liisingumakseid Kadriorg ja sõitma hakkas autoga hoopiski mitte president, vaid Ärma talu sulane, kelle palga maksis loomulikult kõik need aastad samuti kinni maksumaksja.

Köögimööbliga oli sama lugu. Ehk sisuliselt osteti Ärmal asju, mille eest tasus liisingu riik, kuid asjadele jäeti liisingu lepingu lõpuks väike jääk (nt köögimööbli puhul, nagu Siim Raie "Kolmeraudses" ütles, jäeti 10-protsendiline jääkväärtus). Kui väike jääk tasuti oma taskust lõpuks, said asjad nende omaks. Ilves on ise samasugust asja avalikult tauninud näiteks riigikogulaste auto rentimiste puhul, kus makstakse kasutusrendi aja jooksul kogu auto hind kinni. Samas on ta ise täpselt samasugust asja kõik need aastad oma ametipostil teinud. 

Kui vaatasin möödunud suvel, millised on võimalused, et EAS-ist mingit toetust saada, siis sain teada, et ettevõtluskogemus või vastav majandusharidus on tegelikult taotluse puhul väga oluline. Ehk siis toetust taotledes pead sa ära tõestama, et oskad ettevõttega ümber käia ja suudad oma äriplaane edukalt ellu viia. See tähendab, et inimene peab peale selle ärivaldkonna, milles ta tegutseb, tundma ka raamatupidamise algpõhimõtteid ja muidu seadusi, mida ettevõtte juhtimine endaga kaasa toob. Siin ongi peidus minu meelest Ilvese kõige suurem kahepalgelisus. Nädal või kaks tagasi olid meedias suured pealkirjad, et Toomas Hendrik Ilves põhjendab Ärma talu äriplaaniga mitte jätkamist, kuna tal puudub ettevõtluskogemus turismierialal. Ilvese sõnul oli Ermamaa OÜ ainult Evelini valdkond ja tema seda jätkata ei oska. Esiteks tekib küsimus, kuidas see EAS-i toetus neile üldse anti, kui Evelin peab ennast arstiks ja Ilves ütleb, et ta oskab olla ainult president. Teiseks, kas teile ei tundu natuke imelik, kui inimene, kes on juhtinud riiki (tõsi küll, mis ei ole maailma majanduses eriti tähelepanuväärne) ütleb, et ta saab riigi juhtimisega hakkama, aga kuue toaga puhkekodu käib tal üle jõu? Täna nõuab EAS, et Ärma oleks avalikkusele avatud kõigest veel kolm aastat. Algse äriplaani järgi (mis EAS-ile esitati) oli näiteks kogu kompleksi rent päevas 25 000 krooni ja kolmveerand tunnine ekskursioon maksis 450 krooni. Rõhutan, et seda äriplaani ei ole mitte kunagi Ärmal ellu viidud. 

Kuigi ma ei ole elu sees turismitalu pidanud, tundub mulle hetkel, arvestades kogu seda tähelepanu Ilvese ja Ärma ümber, et tegelikult oleks võimalik see äriplaan praegu täielikult ellu viia. Kui ma 2013. aastal sellest raamatut kirjutasin ja tutvusin äriplaaniga, tundus mulle see liiga optimistlik, kuid täna on see täiesti teostatav. Kui Ärma avaks praegu raha eest uksed, suudaks ta ilusasti kolme aastaga teenida vähemalt 190 000 eurot, mis EAS-ilt saadi ja rohkemgi veel. Usun, et paljud eestlased läheksid Ärmale nädalalõppu veetma või läheksid lapsed sinna kooliekskursioonile.Mõelge vaid kui toredad asutuste suve -ja talvepäevad seal oleks jne. Ärmast saaks paariks aastaks tõeline tõmbenumber ja rahulolu tunneksid nii meie inimesed (kes on selle kõik suuresti kinni maksnud) kui ka president lõikaks sellest kõigest majanduslikku kasu. Ehk hundid söönud, lambad terved! Kolme aasta pärast, kui esialgne tuhin vaibub, paneks Ilves uksed uuesti kinni, vahetaks oma ettevõtlusest teenitud rahaga rikutud tapeedid ära, Evelini käperdatud linikud ja kardinad saaks Ieva minema visata (ning oma maitse järgi uued valida) ja president veedaks seal ilusat vanaduspõlve koos oma suure perega. 

Ma ei ole küll mingi ärimees, aga võtan endale julguse sellist äriplaani siiski soovitada. Pluss reklaam Ärma ümber on tal olnud ju täiesti tasuta käes. Praegune hetk oleks Ärma talu uksed avada kolmeks aastaks eriti soodne.  Lisaks sellele tuleksid ilmselt ka lätlased rohkem lähedalasuvat Erma Parki vaatama kui Tartusse ERMi-i külastama.