Foto: Teet Malsroos
Teater
23. oktoober 2016, 15:21

GALERII | Pärnu Endla tähistas 105. juubelit kõva paugutamisega (6)

Eile, laupäeval, tähistas Pärnu Endla teater 105. juubelit Ray Cooney ja John Chapmani tragikomöödiaga "Mitte praegu, kallis!", mille tõi lavale Ingomar Vihmar. 

Peoõhtu lavastaja oli aga teatri oma näitleja Kaili Viidas ning selle lavastuse osaliseks sai ka otsekohe fuajeesse sisenev publik, keda kollastesse-punastesse särkidesse ning lühikestesse pükstesse riietatud lapsi markeerivad näitlejad samas toonis õhupallidega hullassid ja peokülalisi pommitasid.

Kaili Viidase ilus mõte oli see, et parem tervitagu kutsutud külalisi lapsed, kui 105. aastased ätid või mutikesed, kes sellises vanuses võivad vaadata vaid tagasi minevikku, samas kui lihtsa tehingu abil saja viiest sada maha võtta jääb viis, kus ees terendab ainult tulevik. Püsimise mõttes ongi teatril võimalus vaadata vaid tulevikku.   

Juubelile pühendatud esietendus ei vaadanud, tõele au andes, ei minevikku ega tulevikku, vaid on legendaarsete briti näitekirjanike John Chapmani ja Ray Cooney nö uksekomöödia, milles lavastaja ometi nägi klassikute Tšehhovi ja Ibseni varje. "Mind huvitas, miks me paneme end ikka ja jälle väga ebamugavatesse olukordadesse, miks tundub põgeneda lihtsam kui kohale jääda," on ta põhjendanud oma valikut.

Pärast etendust sammassaali juhatatud publik sai boonusena veel ühe etenduse, sest toidu-ja joogilaudu ründavate rahumeelsete teatrisõprade jalge all lõhkesid saali parketti tihedalt katvad õhupallid püstolipaukudena, tuletades justkui omakorda meelde, millises maailmas me täna elame. 

Söögid söödud ja joogid joodud ning õhupalli riismed kokku korjatud, edenes pidu juba rahulikumas võtmes, kus silma- ja tantsuilu pakkusid Lancy tantsutrupp ning parketile jalga keerutama kutsus ansambel Erko Niidu ja Laura Junsoni juhtimisel.